Hirdetés

Hegyimentődíjat foglalnának bele a szállás árába

Felelőtlen turisták, ímmel-ámmal tapasztalt együttműködések – ezek a legszembeötlőbb problémák a Gyilkos-tó környékén Simon László, Gyer­gyó­szentmiklós hegyimentő közszolgálatának vezetője szerint, aki arról is beszámolt, milyen minőségi szolgáltatásokra, fejlesztésekre, illetve milyen további felszerelésre lenne szüksége az általa vezetett, nagyrészt önkéntes alapon működő közszolgálatnak.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 5 perc

Simon Lászlóval, Gyergyószentmiklós városi hegyimentő közszolgálatának vezetőjével, a Gyilkos-tó Adventure Egyesület elnökével a gyilkos-tói terepmunka alkalmával beszéltünk a tavat és a térséget érintő kérdésekről. Történeti távlatból közelítve, a Gyilkos-tó Adventure Egyesületet, a régebbi szervezetet 2005-ben alapították, és a következő évtől a térség ökoturizmusában aktívan is részt vett. A Gyilkos-tó térségében jelzéseket festettek, illetve a Békás-szoros–Nagy-Hagymás Nemzeti Parkkal remek viszonyt ápolva végezték a denevérek megfigyelését a barlangoknál, és a barlangi mentések során is terveket dolgoztak ki. – Balesetkor mi rögtön tudunk lépni a mentési tervek alapján. 2019-ben komolyabb léptékű turisztikai infrastruktúra kiépítésére nyílt lehetőségünk, amivel éltünk is. Ennek eredményeként a Gyilkos-tó kifolyásánál a kőerkélyen helyeztünk el kilátóteraszt, valamint két panorámakabint a Mária-hegyen, aMária-kőn és a Gyilkos-havason, a Gyilkos-hegyre, valamint a Kis-Békásban egy függőhidat, ami tanösvényként összeköti az imént említett turisztikai látványosságokkal. Ezek mellett három messzelátó berendezés is a turisták rendelkezésére áll – mondta a hegyimentő.

Kevés a tudatos természetjáró

– 2017-től, mondhatni, az előbbiekhez kapcsolódóan Gyergyószentmiklóson a Tour Infó iroda alkalmazottja lettem, innentől a turisztikai tevékenységekbe is mélyebben beleláttam. Viszont mivel csupán információs cég voltunk, és nem programszervező iroda, ezért tevékenységünk a turisták tájékoztatásában kimerült – részletezte Simon. Folytatta: 2021-ben létrehozták a hegyimentők közszolgálatát Gyergyószentmiklóson is. Ennek a vezetője ő, hegyi-, illetve barlangimentőként. Az Országos Statisztikai Hivatal adatai alapján tudják, hányan keresik fel a Gyilkos-tót évente, de ez sem pontos, mivel, tranzitzónáról lévén szó, sok az átutazó. – Három kategóriába sorolhatjuk a turistákat: első az átutazó, aki megáll, megvesz egy kürtőskalácsot és egy kólát, a műanyagot beledobja a szemétbe, de leginkább a patakba, és elmegy. A második kategória, aki megáll, egyet-kettőt éjszakázik, de nem hagyja el a Gyilkos-tó szűk környezetét. A harmadik kategóriába a túrázók sorolhatók, akik egy- vagy akár többnapos túrákat tesznek. Nos, talán ők a tudatos természetjárók csoportja, akik az imént említett infrastrukturális létesítményeket is felkeresik. A 2016-ban átadott via ferrata is közkedvelt a turisták körében, jegyezte meg Simon László. Hozzátette: számban az első kategória a legnagyobb, őket követik a buszos, egy-két napos turisták, illetve kevesen vannak a harmadik csoport tagjai – ismertette. Kifejtette, lassan kezd valamiféle hegyi vagy túrázó kulturális fejlődés is kialakulni, ami megnyilvánul felszerelésben és felkészültségben egyaránt, de egyelőre ez még nem mindenkire igaz. A hegyimentőket leggyakrabban eltévedés, a nem megfelelő felszerelés és öltözék miatt bekövetkező balesetek vagy hipotermiás állapot miatt riasztják a helyszínre. A tudatosabb turisták nyomkövető applikációt is letöltenek. A térségben nem a medvék okoznak gondot elsősorban, hanem sokkal inkább a pásztorkutyák, a hegyicsendőrség munkatársai azonban intézkednek, felszólítják a pásztort, hogy napközben tartsa megkötve a kutyákat – mondta a gyergyószentmiklósi hegyimentők vezetője.

A hegyimentők közszolgálatáról

A közszolgálatnak egy alkalmazottja van Simon László személyében. Azonkívül vannak önkéntesek, akiket felszereléssel kell ellátni. Jelenleg kilenc személy minősített hegyimentő, hat barlangimentő és két búvár teljesít szolgálatot. A búvárra a tó miatt van elsősorban szükség. – Ámbár szerencsére nem kellett sűrűn igénybe venni a szolgálataikat, természetesen vízi mentésnél már keresésről beszélünk – jegyezte meg Simon László. Hozzátette: a Hegyimentő Egyesület Hargita Megye Tanácsától célirányosan kap támogatást, ami nagyjából a kurrens költségeket – autók fenntartása, biztosítási kötvények, a kollégáknak felszereléscsomag – fedezi, ugyanis ezek a felszerelések folyamatosan elévülnek. Ezek nagy mennyiségű pénzt emésztenek fel. A Gyilkos-tó környékén egyelőre nincs kidolgozva az, hogy a hegyimentés profitáljon, de ez igaz az országos hegyimentésre, nem csak a Gyilkos-tóra. Valószínűleg lehetne működtetni sok hegyi településhez hasonlóan. Ha bevezetnék a hegyimentődíjat, felkerülhetne az eltöltött éjszakák számlájára, vagy beleszámolhatnák a parkolási díj értékébe. Kis tételekben, ötven bani vagy egy lej formájában. Az év végén befolyna valamekkora összeg hozzánk is, amit a hegyimentőcsapat képzésére vagy felszerelése fejlesztésére lehetne fordítani – mondta a hegyimentő. – Ezzel kapcsolatosan hivatalos papírt nem nyújtottunk be, de szóban már egyeztettünk. Eddig azért nem nyújtottuk be, mert korábban a Tour Infóval már ütköztünk falba ilyen jellegű kezdeményezéssel, amikor a turisztikai díjat szerettük volna bevezettetni. Akkor a vendéglátók ellenállásába ütköztünk. Nem hajlandók semmire pluszban fizetni, és ezt tudva egyelőre nem erőltettük a dolgot. A törvény ezt biztosítaná. Ugyanakkor lassan ideje lenne élni a lehetőséggel, mert rengeteg olyan költség van, amire az önkormányzat nem tud támogatást biztosítani, és az így befolyó összeg segítene – hívta fel a figyelmet Simon László. A hegyimentők a költségvetéstől függően fiataloknak szóló környezetvédelemre ösztönző programokat is szerveztek.

A kapcsolatokról

Simon elégedett az önkormányzat civil szférához való hozzáállásával. – Mindig elismerték a munkánkat, ám az évek alatt azt tapasztaltuk, hogy emberfeletti munkát várnak el tőlünk. Figyelmen kívül hagyják időnként, hogy az önkéntesek saját erejükből és idejükből áldoznak a jó ügyekért. Ezt leszámítva, a korábbi és a jelenlegi városvezetéssel is jó a kapcsolatunk. Anyagi segítségben ez azonban ritkán nyilvánul meg. A helyi vállalkozók részéről mindig mellénk álltak, például ha szemétszedő akciót szerveztünk. Ki amivel tudott, segített, ámbár kezdeményező szerepet senki nem vállalt rajtunk kívül ez idáig. Amióta vannak ezek a kabinok, a vendéglátók közül sem keresett meg senki, hogy ezeket a kabinokat hogyan ajánlhatnák a vendégeiknek – sorolta a problémákat. Továbbá szükség lenne felszereléskölcsönzőre is a via ferrátához. A megyei hegyimentő közszolgálat biztosított a gyergyói csapatnak egy korszerű bázist, ahol szolgálatot tudnak teljesíteni. A Viridis Kft. saját személyzetével megépített egy kicsi függőhidat, ami hiánypótló volt, amíg egy száraz fa rá nem zuhant és le nem szakította azt. Szerencsére senki sem sérült meg, de a hidat azóta sem építették vissza – tájékoztatott. – Az idén tavasszal szakadt le, és bürokratikus ügyek miatt két hétig mentem, hogy a másik két száraz fát is kivágassam, amíg valakire rádőlne, végül hosszas utánajárást követően sikerült megoldást találni. A közbirtokosság, a nemzeti park és a városi önkormányzat együttesen kellett lépjen az ügyben. Engedélyeket kellett beszerezni – ismertette a nehézségeket. – A probléma csupán addig probléma, amíg nincs, aki megoldja, a híd olyan léptékű, amit saját pénzből nem lehet megoldani. Így is egy-egy javításnál négy-ötszáz lejeket költünk el a saját zsebünkből. Itt viszont tízezer lejes tételről lenne szó, amit nem lehet saját költségből megoldani. A rendszer merevsége miatt más költségvetési forrásokból sem kapunk támogatást ezekre – ismertette a problémákat Simon. Noha a hegyimentőket közvetlenül nem érinti, fontos lenne az alapinfrastruktúra – szennyvízhálózat és utak – kiépítése, valamint a tó közvetlen környezetének a rendezése. Simon László elmondta, nem tartja elfogadhatónak, ahogy az most kinéz. Ez a rövid távú probléma, de ezenkívül szeretné, ha olyan minőségi szolgáltatásokat tudnának biztosítani, mint az elektromosbicikli-kölcsönzés vagy idegenvezetés, talán az egész turizmust jobban meg kellene szervezni. – Aki szervezné a túrautakat, azok néznék a felszerelést, az időjárást stb., mert sok kiránduló nincs tisztában saját fizikai felkészültségével sem. A bázisra kellene további korszerűbb felszereléscsomag, ez állna a kötéltechnikai és ahhoz szükséges kiegészítőkből a sziklák miatt, de kis hordozható defibrillátorra vagy hasonló életmentő eszközökre is szükség lenne – mondta Simon László.

A sorozat korábbi cikkei:
Érdekellentétektől iszapos
A Gyilkos-tó gyilkosai? 2.
Tiszta vizet kellene önteni a pohárba
Mutyizás és cirkusz
Nincs pártfegyelem
Rendcsinálás címén ellehetetlenített vállalkozók
A Gyilkos-tó esete a cenzúrával
A nemzeti park szempontjai



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!