Hirdetés

Még tart a vizsgálat

Több, Gyilkostón táborozó, gyermeket szállítottak kórházba az elmúlt napokban, az orvosok előbb élelmiszer-fertőzésre gyanakodtak, de azóta kiderült, hogy a víz volt fertőzött. A vízmű igazgatója azonban nem tartja valószínűnek, hogy az általuk szolgáltatott víz fertőzött lenne.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 3 perc
Még tart a vizsgálat
Vezetékes víz. Nem mindegy, hogy honnan származik Fotó: Hodgyai István

A fertőzött víz okozta a Gyilkostón táborozó konstancai gyermekek rosszullétét – tájékoztatta szerkesztőségünket dr. Tar Gyöngyi, a népegészségügyi igazgatóság vezetője. Mint mondta, a fertőzés helyszínén letiltották a víz használatát, ugyanakkor 30 ezer lej értékű pénzbírságot róttak ki a vendéglátó vállalkozásra, mivel nem tartott meg élelmiszermintát, noha ez minden közélelmezéssel foglalkozó vendéglátó egység kötelessége.
Dr. Tar Gyöngyi emlékeztetett, azért kell ételmintát eltenni, hogy a népegészségügy munkatársai fertőzés gyanúja esetén visszamenőleg tudják megvizsgálni az élelmiszert.

– Minta hiányában az ételről nem tudtunk semmit bizonyítani, de az ivóvíz fertőzött volt. Kevesen tudják, de ivóvíz minőségű víz szükséges még a mosogatáshoz is. A vízzel tisztítási problémák vannak, széklet eredetű fertőzésre utaló baktériumokat találtunk benne. Ez nem meglepő, hiszen szennyvízhálózat egyáltalán nem létezik Gyilkostó településen, s az ivóvízhálózat is hagy némi kívánnivalót maga után

– szögezte le.
Hozzátette, időszerű lenne a korszerűsítés, aminek szükségességére a gyergyószentmiklósi helyi önkormányzatot többször figyelmeztették. Dr. Tar Gyöngyi szerint a helyi turisztikai egységek is felelőtlenek, ugyanis az ülepítőgödrökből kiszivattyúzzák a szennyvizet, ami a talajba bekerülve eljut az ivóvízig. 

– Egész Európában felszíni vizekből mára már nagyon ritkán lehet jó minőségű, emberi fogyasztásra alkalmas vizet nyerni, vagy legalábbis költségesen lehet. És akkor vegyük a Gyilkos-tó esetét: az onnan nyert vizet juttatják el a fogyasztókhoz. Laikusan végiggondolva: csónakáznak a tavon, belefolyik minden. Ilyen körülmények között nincs amiért csodálkozni a fertőzésen

– jegyezte meg az igazgató. – Majdnem lehetetlen feladat, hogy a tóból jó minőségű, fogyasztásra alkalmas vizet kinyerjenek – fűzte hozzá.

HN archív
Csöpögő csap. Honnan jön a víz?


Dr. Tar Gyöngyi közölte, a víztisztító állomás vizéből is mintát vettek, a vizsgálat eredményére várnak. Szerinte megoldást jelenthetne, ha mély kutakból nyernék a vizet. Visszatérve a múlt heti fertőzésre, közölte, hogy a vendéglátóhelyen elzárták a vizet, s azt is, hogy a gyerekek jól vannak, „szerencsére csak kisebb fertőzést kaptak”.
Zólya László, a Gyergyó­szent­mik­lósi Hő-, Víz-, Csa­tor­na­szolgáltató Közmű (HVCSK) igazgatója elutasítja a kijelentést, miszerint az általuk szolgáltatott víz fertőzött lenne.

– A tisztítómodulunk olyan korszerű szerkezet, amely nem enged át szennyezett vizet. Meggyőződésem, hogy a szálláshely, ahol a fertőzést kimutatták, nem a városi vízszolgáltató vezetékén kapta a fertőzött vizet, hanem Gyilkostón az egyéb vezetékből vagy forrásból nyert vizek fertőzöttek

– közölte az igazgató.
Kiemelte, 43 kereskedelmi társaság van ügyfeleik között, de nincs köztük a szóban forgó szálláshely. Zólya elmondása szerint folyamatosan – naponta, hetente és havonta – ellenőrzik a víz minőségét, a szolgáltató és a népegészségügy munkatársai egyaránt. 

– Amióta a finomszűrős modult beszereltük, a víz mikrobiológiai jellemzői mindig rendben voltak. Tegnapelőtt a közegészségügy mintát vett az általunk szolgáltatott vízből is, várjuk ennek az eredményét

– fűzte hozzá Zólya László. 
 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!