Hirdetés

Élményszerű biológiaóra

Ismét több száz kisdiák volt részese a Gyilkos-tónál zajló madárgyűrűző tábornak. A környezetre, természetre, élővilágra irányították figyelmüket a szakemberek.

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 3 perc
Élményszerű biológiaóra
Fotó: Barabás Pál-Hajnalka

A Duna–Ipoly Nemzeti Park igazgatósága és a Békás-szoros–Nagy-Hagymás Nemzeti Park között több évtizede működik szoros testvérkapcsolat. Ennek köszönhető, hogy már hat éve rendszeresen eljönnek a magyarországi szakemberek madárgyűrűző tábort tartani. Erre a napokban is sor került, ezúttal is meghívtak gyerekeket is, hogy megismerjék a folyamatot, a madarak világát.

– A tudományos célok mellett az is fontos számunkra, hogy a térségben élő gyerekek számára ismereteket adjunk át a madarakról, a természetről, környezetről. Kisiskoláskorban kell ezeket az értékeket átadni nekik, ilyenkor van a legnagyobb esélyünk arra, hogy megmarad bennük az élmény, tudnak a későbbiekben meríteni belőle – mondta el Csihar László, a Duna–Ipoly Nemzeti Park tanácsadója. Amint részletezte, az eddigi táborok alatt negyvenkét madárfajnak több mint ezer példányára került jelölőgyűrű.

A Gyilkos-tónál most két különböző élőhelyen helyeztek ki befogóhálókat: a tó partján, a befolyó patakok mentén, illetve a hegyoldalban is. A befogott egyedek – hegyi billegetők, cinegék, vízirigók és erdei szürkebegyek akadtak a hálókba ezúttal – mindegyikét ellátják jelölőgyűrűvel, és rögzítenek róluk néhány adatot is, mint a madár faja, kora, ivara.

Az adatok a későbbiekben bekerülnek egy központi adatbázisba. A táborba ellátogató gyermekek végigkövethetik ezt a folyamatot, és részletes ismertetőt kapnak például arról, hogyan állapítják meg az egyedek korát, nemét, de a madarak szívhangját is meghallgathatják.

A két nemzeti parkon kívül a Gyilkostó Adventure Egyesület is szerepet vállal. Amint a szervezet vezetője, Simon László a helyszínen ismertette, fontosnak tartják, hogy minél több gyermek megismerkedjen a térség élővilágával, ezért a biológia szakos tanárok segítségét szokták kérni, akik rendszerint készségesek, elviszik a tanulókat a tevékenységekre. 

Hegyi Barnától, a Békás-szoros–Nagy-Hagymás Nemzeti Park igazgatójától megtudtuk, idén még két hasonló tevékenységet szerveztek szakmai partnereikkel: tavasszal a Vízibusz programot hozták el a magyarországiak, nyáron a borzonti gólyagyűrűzésben is részt vettek, ekkor is lehetőséget biztosítottak a gyermekeknek, hogy részesei legyenek a tevékenységeknek. Az igazgató köszönetet mondott a Polgár-Társ Alapítványnak és a Mol Romániának, hiszen támogatásuk révén sikerült megoldani a gyermekek helyszínre szállítását, étkeztetését.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!