Sok kárt tesznek a medvék

Medveveszély a mezőkön | Fotó: Koncz Barna

Elégedettek az idei gabonatermés mennyiségével az alcsíki gazdák, a minőség részben gyengült a kedvezőtlen időjárás miatt, de a termés nagy része még így is értékesíthető. A silókukorica termelése ellenben évről évre nagyobb kihívásokat állít a gazdák elé, a termést nemcsak a kedvezőtlen időjárás rontja, hanem a medvék is sok kárt okoznak.

Növekedett a gabona termelési költsége, az üzemanyag, műtrágya és munkaerő árnövekedésének következtében a gazdák körében eltérőek a vélemények az elégedettséget illetően. Egyes termelők elégedettek a búza jelenlegi árával, míg mások várnának a búza értékesítésével, de aggasztónak találják a bizonytalanságot. Abban viszont többen egyetértenek, hogy a silókukorica termelésének kedvezőbb feltételeket szabna, ha a medvekérdést megoldanák és a termés nem a medvék jelenlététől függene a mezőkön.

Jobb a termés, mint tavaly

A csíkszentmártoni Bur­ga­bo­tek Mezőgazdasági Társulás vezetője, Keresztes Venczel lapunknak elmondta: elégedett az idei gabonaterméssel. Kifejtette: a kevés csapadék ellenére a földek nagy részében jó minőségű gabona termett, sőt az idei termés a tavalyinál is jobb lett az elvárt 5 tonna helyett a 6 tonnát is meghaladta.
– A búza esetében az előző év bevételéből minden évben fedezni tudjuk a következő év költségeit, ez idén sem volt másképp – szögezte le az agrárszakember. Bár a gázolaj és a fizetések költsége is növekvő tendenciát mutat, a búza ára is emelkedett, míg tavaly 1 lej 10 bani körül volt, idén az 1 lej 60 banit is elérte, de ez az ár még változhat. Az alcsíki agrárszakember lapunknak azt is elárulta, hogy a termés több mint felét eladták már a csíkszeredai székhelyű pékségneknek, a többi része pedig raktáron van, meghagyták vetőmagnak, illetve ebből szolgálják majd ki a tagokat.
– A tárolás sem jelent gondot, hiszen a csíkszentmártoni volt termelőszövetkezet vagyona egy részét megvásároltuk, beleértve több raktárhelységet is, így itt tároljuk a gabona azon részét, amit az aratás után azonnal nem értékesítünk – tette hozzá Keresztes Venczel. Mint megtudtuk: minden év végéig kifizetik a tagoknak a hektáronkénti járulékot, amit a cég biztosítani tud. Van, aki a gabonarészét veszi ki, illetve van olyan is, aki az ennek megfelelő pénzösszeget igényli. Míg a burgonya betakarításánál, amit 120 hektáron termelnek, szükség van szezonmunkásokra is, a gabonánál ezt nagyrészt gépesítve oldják meg.

Megtriplázódott a termelés költsége

A Tusnád Községben bejegyzett Dakó Impex a gabonafélék mellett silókukoricát is termel állatok takarmányozására. Az idei gabonatermés jónak mondható, mégis akadnak minőségi problémák, Koncz Barna, a tusnádi vállalkozás tulajdonosa bizakodik a búza árának növekedésében. Mint részletezte: idén a gabona jól viselte az időjárási viszontagságokat a téli fagy s az április hidegek rontottak a minőségen, de a nyári meleg kedvezett a növény beérésének.
– A gabona egy részét augusztus elején, az esős idők előtt arattuk le, ennek a minősége sokkal jobb, mint amit augusztus utolsó felében a kedvezőtlen időjárás után lehetett csak betakarítani – számolt be lapunknak Koncz Barna. Hozzáfűzte: 160 hektáron termel gabonaféléket, ebből 100 hektáron búzát, a fennmaradó 60 hektáron pedig tritikálét, árpát és rozst. A takarmány gabona terméséből 200 fejősmarha takarmányozását látják el az Andi Zoofarmon. A búza értékesítésével még vár a tusnádi termelő, az árak 1 lej 70 baniról visszaestek 1 lej 50 banira, értesülései szerint ez az ukrán gabona importálása miatt van, így bizonytalan, hogy ismét csökkenni vagy növekedni fog az értékesítési ár.
– A gabona termelési költsége tripla, a termény ára pedig dupla, ilyen különbségek nem voltak soha – mutatott rá Koncz Barna. A tusnádi termelő 50 hektáron siló kukoricát is termel, véleménye szerint a szemes kukoricának nincs elég meleg környékünkön. A silókukorica termelése évről évre nehezebb, Koncz Barna szerint ennek fő okai a medveprobléma, illetve a kedvezőtlen időjárás.
– A termés az utóbbi években attól függ, hogy mennyire tapodják, gyúrják le a medvék a silókukoricát. Egyre több a mezei medve, ezen egyedek a mezőn születnek, élnek és gabonafélékkel táplálkoznak. Bár akkumulátoros villanypásztorral bekerítjük a parcellákat, ez sem akadályozza meg az éhes medvéket, 25-40%-os kárt is okozhatnak egy-egy parcellában, bár ilyen mennyiséget nem tudnak megenni, de elég az, ha letapossák a termést – mutatott rá a gazda. Hozzátette: egy-egy éjszaka, amikor éjjellátóval kimentek ellenőrizni a földeket, 10-15 medvét is láttak a parcellákon garázdálkodni. Véleménye szerint a medvék nemcsak a mezőgazdaságot, de a lakosság személyes biztonságát is veszélyeztetik, Tusnád Községben több udvarra is bementek már. A termelő a medvék elszállításában vagy kilövésében látja a megoldást, de annak ellenére, hogy minden évben tesz le kártérítési kérelmet a környezetvédelemnél, s azt hellyel-közzel jóvá is hagyják, a medvék helyzete nem változott.

A legnagyobb veszélyt a medvék jelentik

Virág György lázárfalvi termelő 25 éve növeli a gazdaságát, de az idei kihívások, nehézségek arra ösztönzik, hogy megálljon és elgondolkodjon, hogyan tovább. Tusnádi kollégájához hasonlóan ő is úgy véli, hogy az időjárási viszontagságokon kívül a medve a legnagyobb ellenség a silókukorica-termesztésben. Bár az idén kevesebb kárt okozott a medve jelenléte a parcelláin, tavaly tönkretette a termény 40-50%-át, az erre benyújtott kártérítési kérelmét a környezetvédelem jóvá is hagyta, de ez csak részben elégtétel a sok munka után. Mint mondta: több alkalommal kérte a vadőrök segítségét, hogy kihajtsák a medvéket a parcelláiról.
A lázárfalvi gazda az 5,5 hektáron termel siló kukoricát, 20 hektáron pedig gabonaféléket. Bár az idei gabonamennyiséggel elégedett, a búza egy részének minősége olyan gyenge, hogy nem is lehet eladni a malomiparnak – tette hozzá Virág György.

Barabás Emőke

: an accessible web community