Nektária Székelyföldi Mézverseny

Természetes méztermékek. Szeptemberben megmérettetnek Fotó: Domján Levente

Idén első alkalommal szervezi meg a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete – további partnerekkel közösen – a Nektária Székelyföldi Mézversenyt Székelyudvarhelyen. Az év legkíválóbb mézét keresik, a megmérettetésre augusztus 15-ig várják a mintákat a szervezők.

A Székely Gazdaszerveze­tek Egyesülete – a Ko­vász­na és Hargita megyei, a gyer­gyószéki, székelyudvarhelyi, nyá­rád-völgyi, és a küküllő­menti mé­hész­egyesületekkel közösen – idén először szervezi meg a Nektá­ria Székelyföldi Mézversenyt Szé­kely­udvarhelyen.
A verseny célja, hogy a kereskedelmi forgalomban lévő termelői és áruházi természetes eredetű mézeket minőségi ellenőrzés és szakszerű bírálat alá vessék, az érzékszervi bírálatokat követően pedig megismerhessük az év kiváló székely mézét. Az érzékszervi bírálat kategóriák szerint történik majd különböző fajtaméz-kategóriákban: akác-, repce-, napraforgó-, hárs-, virág- és egyéb fajtamézek, mézkészítmények. A szakmai bírálat nyilvános esemény lesz, amely szintén Székelyudvarhelyen lesz, szeptember 23-án, a csúcszsűrizés pedig másnap, szeptember 24-én. A zsűrizés alatt mézvásárt tartanak.
A versenyre kizárólag természetes eredetű, székelyföldi méhészetek által termelt mézekkel lehet nevezni augusztus 15-ig, a mintákat személyesen vagy postai úton lehet eljuttatni a szervezőkhöz. A benevezéshez mintánként és fajtánként 3 db 0,5 kilogramm méz szükséges, eredeti címkézett csomagolásban, amelyből egy az érzékszervi zsűrizésre, egy a csúcszsűrizésre, egy pedig ellenmintaként lesz szükséges. A nevezési díj egy kilogramm méz fajtánként, ezt legkésőbb a versenyre előkészített minták leadásakor kell átadni. Ezek a mézek szolgálnak majd alapul a minták népszerűsítéséhez.

Szilágyi Dalma-Orsolya

: an accessible web community