Művésztelep Gyergyószárhegyen: élmények, hatások, reflexiók

Képzőművészeti alkotások: közös pont a szárhegyi művésztelep sajátos miliője | Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Ötödik alkalommal biztosított helyszínt a budapesti székhelyű MAMŰ Társaság Kulturális Egyesület tagjainak a gyergyószárhegyi művésztelep: tíz képzőművész közel két héten át alkotott itt, munkáikat csütörtökön este a zárókiállításon tekinthették meg az érdeklődők.

A gyergyószárhegyi kultúrház Cika termében idén is olyan művészeti alkotásokat láthattunk, amelyek az itt alkotó képzőművészek sajátos világa mellett a település varázsát, az itt szerzett élményeket is visszatükrözik. A budapesti MAMŰ társaság és a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ által szervezett esemény kezdetén Danguly Ervin polgármester hangsúlyozta: a nyaranta Gyergyószárhegyre érkező művészvendégek alkotásaikkal minduntalan gondolkodásra késztetik, élménnyel töltik fel a településen élőket, valamint az idelátogató érdeklődőket.

A tábor házigazdája, Ferencz Zoltán, aki kiállítóként is részt vett az eseményen, bemutatta a képzőművészeket és reményét fejezte ki, hogy a MAMŰ Társaság és a gyergyószárhegyi művésztelep közötti egyre szorosabb együttműködés tartós lesz.

Az alkotótáborban részt vevő művészek – Bartus Ferenc, Cservenka Edit, Elekes Károly (a MAMŰ alapító tagja), Ferencz Zoltán, Kácser László, Koroknai Zsolt, Ocskay László Doky, Palkó Tibor, Papp Ildikó és Pető Hunor – mellett jelen volt Zakariás István, a MAMŰ jelenlegi elnöke is. A művészek alkotásait Fazakas Réka művészettörténész, a Műcsarnok kurátora mutatta be.

– A kiállított munkák együttese felidézi bennem azt az élményt, amit a közös séták során tapasztalhattunk meg: a Gyergyói-medence síkjából a hegyre felvezető út során láthattuk azt a tájat, ahol egykor a Palkó Tibor munkáját inspiráló hölgy élhetett, vagy megelevenedett előttünk az Elekes Károly kivágott erdőkért kiáltó favágója, ami után a ferences kolostorhoz érve a templom csendjében felfedezhettük a Kácser László munkáit inspiráló női szenteket. A hegyre felkapaszkodva a fenyőerdő sűrűjéből pedig előbukkant a Koroknai Zsolt munkáját ihlető Szent Anna-kápolna – hallhattuk Fazakas Réka ismertetőjében.

A művészettörténész hangsúlyozta: a Marosvásárhelyről elszármazott művészek szellemi öröksége meghatározó és megtermékenyítő hatású az egyesület mai alkotói számára is, és bár az alkotási folyamatok szándékosan nem egy hívószó körül jöttek létre az idei táborban, a munkákat áthatják az itt tapasztalt impressziók, reflektálnak a gyergyói művésztelep világára.

A Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ a Kolcsár család klasszikus zenei műsorával kedveskedett az alkotóknak.

Boncina-Székely Szidónia

: an accessible web community