Kisebb-nagyobb kárt okoznak

Vidékünkön is megjelent a sakál Illusztráció

Sakálok jelenlétéről számoltak be a gazdák Csíkszereda környékén, néhány gazdaságba pedig el is látogattak, kisebb-nagyobb károkat okozva. A sakálokról, viselkedésükről és az általuk jelentett veszélyről kérdeztük meg Birtalan Istvánt, a Gyergyószentmiklósi Vadász és Sporthorgász Egyesület igazgatóját.

A Balkánon számít őshonos fajnak a sakál, más néven nádi farkas. Bulgáriában van az őshazája, a Duna árterein lévő nagy kiterjedésű nádasokban él, onnan terjedhetett el az utóbbi évtizedekben – ismertette Birtalan István, a Gyergyószentmiklósi Vadász és Sporthorgász Egyesület igazgatója.
– Az enyhébb éghajlatot kedveli a faj, viszont a klímaváltozás is hozzájárulhatott elterjedéséhez, hiszen már enyhébbek a telek nálunk és Magyarországon is, az éghajlati változásokhoz pedig tudott alkalmazkodni. Egyébként nagyon gyorsan szaporodó fajnak számít – tette hozzá.
Az igazgató példaként elmondta, 2003-ban jelent meg Magyarországon a sakál, mára pedig becslések szerint 250 ezres populációval rendelkezik. Birtalan István hozzáfűzte, egyes információk szerint 1975-ben nagyon hideg tél volt, befagyott a Duna vize is, akkor jöhettek át a sakálok az országba, és utána kezdtek el szaporodni, jelentős kolóniákat képezve a Duna árterein.
Mivel táplálkozása elég széles palettán mozog, szinte mindent megeszik a gyümölcsöktől a halon, rágcsálókon, békán keresztül az elhullott állatokig, így gyorsan tud alkalmazkodni és megtalálni a számára élhető környezetet.
– Szakértők szerint lent, délen, a Dunánál történt egy populációrobbanás, aminek következtében a fiatal példányok elkezdtek vándorolni, így kerülhettek az ország számos vidékére és Magyarországra is, illetve folyamatosan terjeszkednek. Hargita megyében is jelen vannak, hiszen itt is számos olyan terület van, amely számára tökéletes. Szeretik a dombvidéket és a sűrű bozótosokat, ahol el tudnak bújni – ismertette a szakember.
Hozzátette, a sakál rejtőzködő állat, ezért a nyomát is nagyon nehéz megkülönböztetni egy nagyobb rókáétól, ha nem látszik tisztán. Jellegzetessége, hogy az első két lábujja össze van forrva. Alkatra jóval kisebb a farkasnál, viszont nagyobb, mint a róka, üvöltéssel kommunikál.
A szakember szerint az idősebb példányok falkában, a fiatalabbak pedig párban vadásznak. Kisebb állatokat tudnak zsákmányolni, juhok megölésére általában nem képesek, legfeljebb a bárányokra veszélyesek.
– Olyant hallottam, hogy a bárányt megölték, de kifejlett juhot csak megrágcsáltak, mert sem leteríteni, sem megölni nem tudták – mondta el Birtalan István, a Gyergyószentmiklósi Vadász és Sporthorgász Egyesület igazgatója.
A sakált egyébként dúvadként tartják számon, egész évben vadászható, viszont kilövési keretet kell kérni rá.

Hadnagy Éva

: an accessible web community