Kerekasztal a vándorbölcső programról Tusványoson

Szász Jenő (J1) köszönti a kerekasztal résztvevőit - Fotó: Bioversum

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) első alkalommal szervezett kerekasztal beszélgetést a Kárpát-haza vándorbölcső programjáról, amely 2018 óta működik. Az eseményre a 2022-es Tusványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretében, a Mikó Imre Sátorban került sor szerdán délelőtt 11 órától.

A beszélgetést szervezte és moderálta Sepsiszéki Nagy Balázs néprajzkutató, a program székelyföldi koordinátora. Meghívottjai voltak néhányan azok közül, akik önkéntesen részt vesznek ebben a kezdeményezésben. Csíkszentdomokosról Kristály József és Katalin nyolcgyermekes házaspár jött el, Gyergyószentmiklósról a háromgyermekes Balázs-Kercsó Eszter és Csíkszentmártonból a szintén háromgyermekes Vágási Emese óvónő. A rendezvényre hivatalos volt Kászonból dr. Sztojka Tamás családorvos is, de ő betegség miatt nem tudott jelen lenni az eseményen.

A kerekasztal részvevői Sepsiszéki Nagy Balázs (J1) társaságában

Sepsiszéki Nagy Balázs a téma felvezetésében arról beszélt, hogy az elöregedő, migránsokat befogadó Európában a jelenlegi világhelyzetre egy sajátos magyar válasz a vándorbölcső program, ugyanis a nemzetünk hisz a belső megújulásban.

A programfelelős hangsúlyozta a bölcsőhasználati hagyományaink tovább éltetésének fontosságát, hiszen pszichológiai kísérletek és tanulmányok bizonyítják, hogy a bölcsőben ringatott gyermekekből sokkal kiegyensúlyozottabb felnőtt válik, mint azokból a gyermekekből, akik mózeskosárban vagy kiságyban nevelkednek.

A 2018. márciusában Csinódból indított program sajátossága, hogy a bölcsők átadására mindig templomi közösség előtt szentmisék vagy istentiszteletek keretében kerül sor.

A Kristály házaspár a nagycsalád mindennapi szépségeiről beszélt. Ők elsőként a harmadik gyermeküket helyezték el bölcsőben és megtapasztalták annak jótékony hatását. Bizonyára ez az élmény is hozzájárult ahhoz, hogy önkéntességi alapon elvállálták a Csíkszentdomokosra kihelyezett vándorbölcsők feletti további bábáskodást. Elmesélték, hogy falujukban a járványhelyzet idején sem álltak le a bölcsőátadások, de amikor nem lehetett templomi rendezvényeket tartani, akkor a saját udvarukra jött el a helyi plébános atya és ott áldotta meg a bölcsőt, az azt befogadó, gyermeket váró családot.

Balázs-Kercsó Eszter elmondta, hogy a bölcsőátadások során ő is mindig töltekezik, és örülne annak, ha még ő is ringathatna bölcsőt. Számára az eddigi legnagyobb élmény az volt, amikor Gyergyóremetén egyszerre hét bölcsőt indított útnak!

Vágási Emese harmadik gyermekét váró kismamaként került kapcsolatba a programmal, és most Csíkszentmártonban és Csíkcsekefalván a kihelyezett bölcsők önkéntes “mozgatója”. Fontosnak tartja, hogy egy-egy bölcsőátadás után az átadó- és befogadó-családok mindig összeülnek a templomi esemény után, és ez együttlét erősíti a kisbabás családok közötti kapcsolatokat.

A kerekasztal-beszélgetés egy rendhagyó bölcsőátadással zárult. Szász Jenő az NSKI elnöke, a program fővédnöke átadott egy vándorbölcsőt a csíkcsekefalvi ötödik gyermekét váró Potyó családnak. A bölcsőt és a családot Bilibók Géza tusnádfürdői plébános áldotta meg.

Kép és szöveg a Bioversum Egyesület és az Orbán Balázs Akadémia Egyesület közlése nyomán

HN-információ

: an accessible web community