Elegendő az oltóanyag a nyájimmunitás eléréséhez

Illusztráció

Románia garantáltan elegendő oltóanyagot kap a nyájimmunitás eléréséhez – jelentette ki péntek este a COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) elnöke.

Dr. Valeriu Gheorghiţă a Digi 24 televízióban azt mondta: csak a Pfizertől heti 700 ezer vakcina érkezik, amiből mintegy 650 ezret használnak fel, 800-900 ezer van raktáron. Véleménye szerint növekvőben van a lakosság oltási hajlandósága, és az átoltottság javulásához hozzájárulnak az oltási maratonok, az autós oltópontok, és az is, hogy magáncégek a székhelyükön oltatják alkalmazottjaikat.Ugyanakkor elismerte: vidéken még dolgozni kell azon, hogy meggyőzzék az embereket az oltás fontosságáról, és akár ‘házhoz kell vinni’ a vakcinát, főleg a nehezen megközelíthető helyeken.
Dr. Valeriu Gheorghiţă úgy látja: az Európai Uniós zöldigazolványa, amit nem nevezne ‘vakcinaútlevélnek’, június végére, július elejére készül el.
“(A zöldigazolvány…) három fontos információt tartalmaz: a védőoltás igazolását, a betegség kórtörténetét, amelyen az igazolvány birtokosa az az elmúlt 180 napban esett át, vagy az elmúlt 72 órában végzett negatív tesztet. Ez a bizonyítvány felmenti az illetőt bizonyos országokban a fertőzés terjedésének megakadályozásával kapcsolatos korlátozások alól” – magyarázta az orvos.

Gheorghiţă hozzátette: QR-kód formájú tanúsítványt bizonyos helyeken, például a határátkelőhelyeken beolvassák, de az adatokat nem tárolják.

Agerpres