Csíkszéki Gazdanapok

A gazda büszke jószágára. Ünnepelnek a mezőgazdászok | Fotó: archív

Idén sem maradnak el a Csíkszéki Gazdanapok: többnapos rendezvény lesz, számos új programponttal, és a szakmai konferenciák sem maradnak el. Nem utolsósorban pedig a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programon belül Csíkszentsimonban lesz a Székelyföldi Búzaösszeöntő Ünnepség.

Csíkszentsimon, a Szent Lász­ló Gyermekvédelmi Köz­pont udvara ad otthont ismét a Csíkszéki Gazdanapoknak, mindemellett pedig a Székelyföldi Búzaösszeöntő Ünnepségnek is. Az idei Csíkszéki Gazdanapokon részt vesznek a Magyar Országgyűlés, a Román Kormány, a székelyföldi megyék, illetve a MATE képviselői: Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter; Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke; prof. dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora; Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke; Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke; Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke; Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere; Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke; János Zsuzsanna, a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány elnöke; dr. Bujdosó Zoltán, a MATE Vidékfejlesztés és Fenntartható Gazdaság Intézet intézetigazgatója; dr. Heltai Miklós, a MATE Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézet intézetigazgatója; dr. Csányi Sándor, a MATE Vadbiológiai és Vadgazdálkodási Tanszék vezetője; dr. Farkas Tibor, a MATE Vidék- és Területfejlesztési Tanszék vezetője; valamint dr. Demeter János, a Vadon Egyesület igazgatója.
– A Csíkszéki Gazdanapok szervezése már hagyománnyá vált. Együttműködési szerződést írtunk alá a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel, így ők is szerepet vállaltak a szervezésben. Mindemellett pedig a Székelyföldi Búzaösszeöntés Ünnepe is Csíkszentsimonban lesz, a gazdanapok keretében. Nagyon fontos, hogy a falugazdász-hálózatunkkal többféle kapcsolatot tudjunk létrehozni és olyan együttműködések induljanak, amelyekbe a kis családi gazdaságok is be tudnak kapcsolódni – mondta el lapunknak Becze István.

Fotó: archív

A rendezvénysorozat már szeptember 23-án elkezdődik Csík­sze­re­dában, a Márton Áron Főimnázium kápolnájában, ahol megtartják a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem csíkszeredai kihelyezett tagozatának ünnepélyes tanévnyitóját.
Szeptember 24-én, szombaton délelőtt 9.30-tól Csíkszeredában, a megyeházán kezdődik a rendezvénysorozat. Ezen a helyszínen tartják a szakmai konferenciákat. Az első kerekasztal-beszélgetés témája a Kárpát-medencei falugazdász-hálózat mezőgazdasági szaktanácsadói tevékenységének fejlesztése az agrárdigitalizáció tükrében, a második kerekasztal a székelyföldi mezőgazdaság kihívásait és lehetőségeit fogja érinteni, a harmadik pedig azon pénzügyi forrásokról szól majd, amely a székelyföldi agrárium fejlesztését érinti. Nem utolsósorban pedig átadják a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány (PAHRU) Csibai Tanüzemét.
Vasárnap, szeptember 25-én Csíkszentsimonban rajtol a Csíkszéki Gazdanapok rendezvénysorozata: 10.30-tól lesz a traktoros felvonulás, valamint a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar előadása, 11 órától pedig a Székelyföldi Búzaösszeöntés Ünnepe. 13:30-tól lesz lovas bemutató, ezt követi a szekeres ügyességi, majd a rönkhúzó verseny. Este pedig a jelenlévőket a Vadrózsa Néptáncegyüttes és a Kankalin és Kükürcsin Néptánccsoport előadása, illetve Pittyes2es és Gyufa szórakoztatja majd.
Egész napos programok lesznek vasárnap: lesz őshonos állatok udvara, helyi termékek vására, gyermekudvar, fotósarok, szakmai sátor, mezőgazdasági kiállítás és nem marad el a verseny sem, amelyen ahol Csíkszék legnagyobb pityókáját választják ki.

Sz. D. O.

: an accessible web community