A gomba sem jó, ha mérges

Gazdag a gombatermés. Óvatosságra intenek a szakértők | Fotó: László F. Csaba

A kedvező időjárás következtében nagyon sok gomba termett idén: dombokat, legelőket járva sok gombászó emberrel találkozhatunk. Bár nagyon finom eledel, mégis fontos, hogy elővigyázatosak legyünk és nagyon jól ismerjük azt a gombát, amit leszedünk és megeszünk.

Szép, egyenletes és hatalmas méretű gombák is elvarázsolhatnak bennünket ebben az időszakban, ha nagyobb udvarokon, erdőben vagy legelőn sétálunk. Mégis nagyon kell vigyáznunk, hogy milyen gombát szedünk le és szánunk étkezésre, hisz ha a mérges fajtával tévesztjük össze, akkor komoly egészségi problémákat okozhatunk vele.
– Az időjárás nagyon megfelelő most a gombáknak, akár saját kertünkben is bukkanhatunk párra. Az első komolyabb fagyokig találhatunk gombákat, egyes fajok tűrik még a -5 Celsius-fokot is. Nagyon sok gombafaj előfordul a környékünkön, de a legtöbben a vargányát, rizikét – más néven fenyőalját –, róka-, szegfű-, csiga- és galambgombaféléket gyűjtik az erdőket járva. Hacsak nincs pontos alapismeretünk a gombákról, akkor érdemes elvinni egy olyan személyhez, aki meg tudja állapítani, hogy a leszedett gomba fogyasztható-e vagy sem. Én már negyven éve foglalkozom gombákkal, és hozzám is nagyon sokan járnak egy kérdés erejéig, hisz azt, hogy egy gomba mérgező vagy sem, élőben lehet csak megállapítani biztosan – mondta el lapunknak Bodó Gyula gombász.
Fontos az alapismeretek elsajátítására időt szakítani, hisz nagyon sok gombafajt össze lehet téveszteni mérges társával. Ilyen a fenyves sisakgomba, amelyet össze lehet téveszteni az ízletes tőkegombával, s ez akár halálos mérgezéssel is járhat. Mint Bodó Gyulától megtudtuk, a fenyves sisakgomba az újabb kutatások alapján a mérgezés erősségében még a gyilkos galócát is megelőzte.
– Nem szabad a gombákkal játszani. Jómagam is nagyon sokszor veszekedek emberekkel, hisz ismeretlenül szednek le gombákat és már konyhakész állapotban teszik fel a kérdést, hogy vajon az ehető vagy sem. Mérgezés esetén szerencséje van az embernek, ha a tünetek már egy félóra elteltével jelentkeznek, de ha már húsz vagy akár harminc óra is eltelt az első tünetig, már rég késő, hisz nagymértékben károsítja a májat és vesét is – tette hozzá Bodó Gyula.

Gombaszedés. Csak azt szedjük, amit jól ismerünk | Fotó: László F. Csaba

Mint megtudtuk, könyvvel sem lehet gombászni indulni az alapfokú ismeretek nélkül, hisz nagyon könnyen össze tudjuk őket keverni. Vannak a halálosan mérgező gombák, viszont vannak olyanok is, amelyek csupán rosszullétet, hányást vagy hasmenést okozhatnak.
Bodó Gyula szerint idén a csiperke egyik fajtája tömeges rosszullétet okozott. Úgy ismerhető fel a legkönnyebben, hogy nagyon kellemetlen a gomba szaga. Aki a helyszínen nem tudja eldönteni, otthon a mikrohullámú sütőbe kell tenni két percre, és ha gyógyszerre emlékeztető szagot áraszt, akkor biztosak lehetünk benne, hogy mérgező.
A tinóru esetében, ha nem ismerjük a fajokat, akkor úgy tudjuk a legbiztosabban elkerülni a mérges gombákat, ha megvizsgáljuk a gomba tönkjét, és ha nincs rajta piros szín, akkor fogyasztható, de ez nem jelenti azt, hogy az összes piros tönkű mérgező lenne.
Bizonyos tévhitek is vannak a gombászást illetően: nem igaz, hogy a mérges gomba szomszédságában levő gomba is mérgessé válik, és hiába nyüves vagy csigarágott egy gomba, az nem jelenti azt, hogy nem mérgező.
– Ha valaki nem ismer egy gombát, ne vigye haza és ne egye meg próba szerencse alapon. Nyugodtan kérdezzen meg egy hozzáértő szakembert, aki ki tudja zárni a mérgezés lehetőségét. Természetesen, mivel a gomba nehezen emészthető étel, még így is fennállhat egyéni érzékenység, viszont ezt előre senki sem tudja megmondani – tette hozzá Bodó Gyula.

Szilágyi Dalma-Orsolya

: an accessible web community