Zengő erdőfürdő

Hegedű, gitár és fuvola az érintetlen vadonban. Exkluzív élmény Fotó: Magyari Hunor

Különleges élménnyel ajándékozta meg a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) támogatóit: vezetett erdei sétára invitálta a Jótékony közösség tagjait, amelyet egy erdei hangverseny koronázott meg. A résztvevők szerint leírhatatlan és megfoghatatlan élmény a zengő erdőfürdő, a szervezők azt ígérik, lesz még folytatása az eseménynek.

AZengő erdőfürdő tulajdonképpen egy erdei koncert, melyet az SZKA a Zetelaka Erdőrendészeti Hivatallal és a Legato Egyesület udvarhelyi művészeivel együtt szervezett meg. Ily módon kívánták megajándékozni a rendszeres támogatóikat, akik a Jótékony közösség tagjaiként egész éven át havi rendszerességgel segítik az alapítvány munkáját. Már két alkalommal megszervezték a különleges eseményt, legutóbb a hét elején, és augusztusban még lesz egy, amelyre ugyancsak olyan vendégeket hívnak majd meg, akik valamilyen módon hozzájárulnak az SZKA tevékenységéhez – mondta Veres Bernadett kommunikációs felelős.


Kiderült, hogy az eredeti ötlet Kádár Tibor-Sándortól, a Zetelaka Erdőrendészeti Hivatal erdőmérnökétől származik, aki már a tavaly is szervezett az alapítvány meghívottjai számára vezetett erdei sétát. – Azt tapasztaljuk, hogy az utóbbi években növekedőben van a civilek munkánk és az erdő iránti érdeklődése, igénye a megismerésre és a kikapcsolódásra. Ahogy a világ változik, úgy változik az erdőgazdálkodás is, és nekünk az a dolgunk, hogy minőségi programokat szervezzünk, ebben pedig nagyon jó partnerre találtunk az SZKA-nál – közölte az erdőmérnök. Van, ahol már hosszú ideje működnek ilyen jellegű erdei programok (az erdőfürdő „divatja” az 1980-as években Japánból indult, a városi embereket szólítja meg, akik eltávolodtak a természettől, és számos, egészségre gyakorolt pozitív hatással bír – szerk. megj.) – Az egyetemen egyik tanárom mondta, hogy az idős erdőkben a fák közössége mintegy katedrálist alkot, és arra gondoltam, hogy ez lehet egyfajta koncertterem is, próbáljuk hát ki – mesélt a zengő erdőfürdő ötletének kibontakozásáról. A különleges programon eddig mintegy félszázan vettek részt.
Amikor felcsendül a hegedű, a gitár és fuvola hangja az érintetlen vadonban, egy exkluzív élmény születik meg – fogalmazott Sófalvi Emese hegedűművész, a Legato Egyesület elnöke. Ő maga is zenélt, miközben Derzsi Dénes gitáron, Kakasi Nóra fuvolán játszott. – Egy ilyen helyszínen minden másképp működik. Ez egy út, amin kiszakadsz a civilizációból, megpihensz és a nagy csendben megszületik a zene. Az erdő egy alternatív koncerthelyszín, ahol a zenére másképpen hangolódik rá a közönség, de mi zenészek is – magyarázta. Klasszikus és kortárs műveket választottak, de saját dallamok is felcsendültek – mondta még el Sófalvi Emese.
A keddi zengő erdőfürdőre az ún. Ivópatakában elterülő rengetegben került sor, amely a megye egyik legkülönlegesebb erdeje: mintegy 60 éve nem zajlott itt semmiféle munkálat, és egy sziklafal előtt magasodnak az akár 150 éves korú fák, fenyők, bükkök, és a ritka hegyi juhar és hegyi szil. – Már-már őserdőnek mondható ez az erdő. Ezért is volt fontos szempont, hogy minimális lábnyomot hagyjunk magunk után – mondta Kádár Tibor-Sándor. Jövőben lesz folytatása a programnak – tette még hozzá az erdőmérnök.

Asztalos Ágnes

: an accessible web community