Hirdetés

A mezőpaniti testvérpár története

Bodó Zoltán és Botond, Mezőpanitból származó testvérpár, nem csupán általános asszisztensek a marosvásárhelyi megyei kórházban, hanem már tizennyolc éve foglalkoznak héjatlan tökmag termesztésével, és folyamatosan bővítik termékpalettájukat. A kezdeti kisüzemüket postaládákba terjesztett szórólapokkal reklámozták, majd az interneten keresve és külföldi tapasztalatokat gyűjtve fejlesztették tovább tevékenységüket. A testvérpár kitartó munkájának köszönhetően sikerült elnyerniük a Székely termék védjegyet és korszerűsíteniük kisüzemüket, miközben tervezik más olajos magvak termesztését és feldolgozását is.

Cilip-Szilágyi Dalma-Orsolya
Becsült olvasási idő: 8 perc
A mezőpaniti testvérpár története
Fotó: Bodó Botond

Mezőpanitban kezdte el tevékenységét egy testvérpár, Bodó Zoltán és Botond, akik mindamellett, hogy ál­talános asszisztensként dolgoznak a marosvásárhelyi megyei kórháznál, héjatlan tökmagot is termelnek. A hé­jatlan tökmag termesztésének már tizennyolc éve láttak neki, azóta pedig folyamatosan bővül termékpalettájuk is. 
– Bodó farm névvel családi kisgazdaságként dolgozunk. A föld szeretete, az itthon maradás és az alkotási vágy az, amiért kialakult ez a tevékenységünk. A kezdetekkor egy 10 áras földterületet vetettünk be héjatlan tökmaggal, és két évig csak kedvtelésből műveltük. Ezt követően bővítettük a területet, és már 50 áron kezdtük el termeszteni. Ezt mind kézzel vetettük be, kapáltuk, kézzel betakarítottuk és kézi munkával kotortuk ki a tökökből a szemeket is, amiket átmostunk és szitákon a napon szárítottuk – mondta el érdeklődésünkre Bodó Botond. 


Hirdetés


A testvérpár az elején szórólapokat készített, amelyeket minden egyes postaládába kihordtak, ezáltal reklámozva tevékenységüket. Ezt követően ismét bővültek, és mára már egy hektáron termesztik a héjatlan tökmagot. 
– Természetesen mindenhol adódik nehézség. Nálunk a legnagyobb problémát az jelentette, hogy a környéken nem volt hasonló tevékenység, ezáltal pedig olyan gép sem, amiről példát vehettünk volna, vagy akitől tanácsot tudtunk volna kérni. Más lehetőségünk nem volt, így az interneten kezdtünk keresgélni hozzánk hasonló gazdaságokat, el­utaztunk külföldre, tapasztalatokat gyűjtöttünk, amit igye­keztünk itthon kamatoztatni – tette hozzá Botond.

Bodó Botond
A termés egy részét mag formájában értékesítették, a másik részét pedig kipréseltették. Az évek során a megtakarításból fejlesztették tevékenységüket, készítettek egy szárítóberendezést, illetve egy tökmagmosó gépet, és a földterületet is bővítették közel 10 hektárra. 
– Az évek alatt egy egész gépsort kellett vásárolnunk, amelyet a talajmunkákhoz használtunk fel, a vetéshez, kapáláshoz, illetve betakarításhoz. Igyekeztünk a legtöbb esetben a kézi munka mellett maradni, viszont ez egyre inkább lehetetlenné válik a munkaerőhiány miatt. A te­rületeket mindig váltogatjuk, vetésforgókat is hasz­nálunk, kisebb-nagyobb sikerrel pedig próbálkoztunk a máriatövis termesztésével is – tudtuk meg Botondtól. 

Bodó Botond
Mint megtudtuk, a tök nagy odafigyelést igényel, vetéskor a talaj hőmérséklete is optimális kell legyen, illetve a vetési mélység is, különben a rovarok hamar megeszik. Nagyon vízigényes növény, ha csapadékos idő van, akkor bő ter­mésre számíthatnak, viszont a 2023 előtti évek eléggé szegényesek voltak.
– Ahogyan a helyi termékek vására Marosvásárhelyen is el­kezdődött, igyekeztünk mindig részesei lenni. Folyamatosan törekedtünk termékpalettánk bővítésére, ezáltal pedig más székelyföldi megyékben is részt tudtunk venni a vásárokon. Nagy büszkeséggel mondhatom, hogy sikerült elnyernünk a Székely termék védjegyet. Számunkra nagyon fontos, hogy olyan termék kerüljön az asztalra, amit saját magunk termesztünk és dolgozunk fel. Mindig nagy hangsúlyt helyeztünk a hagyományos gazdálkodási módszerekre, mára pedig már mi magunk sajtoljuk hidegen az adalékanyag-mentesen készült kézműves olajakat, amelyek támogatják az immunrendszer és szív működését, valamint tápanyagaik kiegészítik az egészséges étrendet – mondta el Botond. 

Bodó Botond
Mindamellett, hogy a héj nélküli tökmag önmagában is fogyasztható, több terméket is készítenek belőle, mint a hidegen sajtolt tökmagolaj, tökmagkrém, tökmagliszt vagy akár tökmagőrlemény, amely sütemények, kenyér vagy sósrudak alapanyagaként is szolgál. Számos jótékony hatásuk van ezeknek a termékeknek, tele vannak hasznos tápanyagokkal, magas az antioxidáns-tartalmuk, segít a prosztata és a húgyhólyag egészséges működésében, óvja a szívet, csökkenti a vércukorszintet és segíti az emésztést.
Számos jövőbeni terve van a testvérpárnak, jelenleg felújítás alatt van a kisüzemük, amelyet nagy büszkeséggel fognak bemutatni a közeljövőben. Továbbra is szeretnék megőrizni termékeik minőségét, és folyamatosan korszerűsíteni te­vékenységüket. Mindemellett pedig tervükben van más olajos magvak termesztése és feldolgozása is.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!