Hirdetés

Oltják a lovakat

Az év első három hónapjában zajlik országszerte a lovak kötelező lépfene elleni oltása és vérvizsgálata, amely során a kevésvérűségben szenvedő állatokat hivatottak kiszűrni. Hargita megyében az utóbbi években nem azonosítottak a kórral fertőzött jószágot.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Oltják a lovakat
Immunizálják és szűrik az állatokat. Kötelező Fotó: Hadnagy Éva

Évente egyszer, akárcsak a többi állatfajtát, a lovakat is kötelező módon immunizálják a körzeti állatorvosok. Az országos kampány részeként hazai gyártmányú vakcinával oltják, hogy megvédjék a lépfenétől. Ilyenkor vérmintát is vesznek, hogy kiszűrhessék a kevésvérűségben szenvedő állatokat. Minden egyévesnél idősebb állattól vért vesznek, ugyanis a fertőzött állatok veszélyesek a lóállományra, éppen ezért a törvény értelmében a legrövidebb időn belül ki kell iktatni azokat.

– Amennyiben pozitív lesz a vérvétel eredménye, abban az esetben jelentenünk kell a központi hatóságoknak, a gazdaságot gócponttá nyilvánítjuk, korlátozásokat vezetünk be, a lovat pedig vágóhidra küldjük, hiszen fogyasztásra alkalmas, nem veszélyezteti ez a kór az emberi egészséget

– ismertette az eljárást István Róbert, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője, megjegyezve, hogy ilyen esetben a gazda kártérítésben részesül, az állam visszafizeti a leölt állat értékét.


Hirdetés


A rendszeres szűréseknek köszönhetően az utóbbi évtizedekben jelentősen csökkent a beteg állatok száma, mára csupán elvétve akad egy-egy fertőzött állat.

– Az utóbbi években nem is volt megbetegedés Hargita megyében, viszont más megyékben még mindig küzdenek a kórral. Amíg több egymás utáni évben negatív kampány nem lesz, addig nem mondhatjuk, hogy betegségmentes az ország. Ezért van az, hogy az országból külföldre szállított lovak esetében karanténidőszakkal kell számolni

– közölte az igazgató.
A betegség az állatok immunrendszerét támadja meg, így a legapróbb fertőzésbe is elpusztulhatnak. Szúnyogok is terjeszthetik a kórt, illetve a szaporítás és a szakszerűtlen tűhasználat által is átterjedhet egyik állatról a másikra a betegség. A lovak oltása és szűrése kötelező, éppen ezért, ha a lótartók nem tesznek eleget a kötelezettségüknek felszólításban részesülnek, és ha még akkor sem viszik vérvizsgálatra az állataikat, büntetést is kiszabnak rájuk.

– A lótartó gazdákkal nincs gondunk ilyen szempontból, problémát csupán az okoz né­ha, hogy az állatok útlevelében nincsen rendszeresen követve az állatok oltása vagy mozgása, hogy honnan vették, adták

– osztotta meg tapasztalatait az igazgató.
Országos szinten 2005-ben vették nyilvántartásba a lóállományt és látták el chipekkel az állatokat.
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!