Videó – Újraszabják a költségvetést

Munkában a testület. Mérlegelik a prioritásokat Fotó: HMT

Rendkívüli ülést tartott tegnap délután Hargita Megye Tanácsa. A testület ülésének napirendjén öt téma szerepelt, a negyedik pont vitája előtt az RMDSZ frakciója tízperces szünetet kért. Ezt követően az eredetileg rövidnek induló tanácsülés további két és fél órát vett igénybe, minden testületi tag véleményét meghallgatták.

Rendkívüli ülést tartott Hargita Megye Tanácsa a megyeháza Márványtermében. Bár napirenden öt téma szerepelt, az ülés nagyjából három órát vett igénybe. A negyedik napirendi pont előtt az RMDSZ frakciója tízperces szünetet kért, ezt követően az utolsó napirendi pontban nehezen vergődtek zöld ágra. A képviselők az Anghel Saligny pályázaton belül elnyert 140 millió lej sorsáról kellett döntsenek.
Tavaly az Anghel Saligny programra Hargita Megye Tanácsa 850 millió lej értékben nyújtott be pályázatot utak korszerűsítésére, ebből végül 140 millió lejt hagytak jóvá. A tavaly tizennégy út korszerűsítését fogadták el, a prioritási lista élén a Székelyudvarhely és Székelykeresztúr közötti, 137-es megyeiút-szakasz szerepelt. Végül az eredeti határozat mellett döntöttek a testület tagjai, így viszont az év második felére a megyei tanács költségvetését újra kell tervezni, ami várhatóan legkésőbb július közepére el is készül.
– Ebben az országban nem lehet kiszámíthatóan tervezni, fejlődésre, fokozatos előrelépésre gondolva, ugyanis láthatjuk, hogy menet közben változnak a szabályok. Hiába terveztünk a múlt év végén, és készítettük el az idei év tavaszán a prioritási listát, hogy jobb helyzetből várhassuk a munka gyümölcsét. A legfontosabb dolog, hogy Hargita megye így is 140 millió lejt kap, az összeget a legforgalmasabb útszakaszra, a 137-esre tudjuk fordítani, ami a Székelyudvarhely és Székelykeresztúr közötti teljes útszakasz korszerűsítését jelenti – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a hosszúra nyúlt tanácsülés végén.
Megjegyezte: a rendkívüli tanácsülésen felmerült, hogy saját anyagi forrásból végeznék el az említett útszakasz korszerűsítését, és így a többi projekt kivitelezését is támogatni tudnák.
– A megyei tanács többségi álláspontja a kérdésben, hogy maradjon a biztos a bizonytalannal szemben. A megyei tanács intézményrendszere a döntés következtében kihívásokkal kell szembenézzen a következő időszakban. Korábban a költségvetést úgy tervezték meg, ha az Anghel Saligny-forrás beérkezik, hogy a létező fejlesztési, illetve az újonnan elkezdett beruházásokra fordítható legyen, a helyi autonómia jegyében Hargita Megye Tanácsa döntheti el, az összeget mire és hogyan költi. Ebben az esetben kiegyensúlyozott és teljesítményben gazdag évet zárhattunk volna – fűzte hozzá a megyeelnök.
Mint mondta, a következő két hétben újra kell gondolni a helyzetet és költségmegtakarító döntéseket kell hozzanak.
– Lemondunk az új beruházásokról és minden olyanról, amit most terveztünk el, kivéve a prioritási lista élén szereplő 137-es út korszerűsítését. A jelenleg futó beruházásoknál megnézzük az átütemezés lehetőségét. A megyei tanács kedvező feltételek mellett kötött szerződésekkel rendelkezik, amelyeket szeretnének elvégezni. Azonban az alárendelt intézmények és ezek programjai, a tagsági díjak, a működés és a személyzet vonatkozásában a következő hetekben szűkítés, összevonások várhatók – mondta Borboly Csaba.
Hangsúlyozta, az intézmény legfontosabb feladata az elkövetkező két hétben az új költségvetés elkészítése lesz.
– A 137-es megyei útra pedig a mihamarabbi kezdésért a tervekre és dokumentációra közbeszerzést hirdetünk – mondta az elnök.
A további beruházásokat felfüggesztik, míg nem találnak megvalósításukhoz finanszírozási forrásokat. A kényszerhelyzetben meghozott szükséges lépéshez az önkormányzati vezető a megye lakóinak türelmét és megértését kérte.

Vlaicu Lajos

: an accessible web community