Tökéletes nyaralás – létezik?

Nyakunkon a nyaralási szezon. Minden ismerősöm előkapja a kedvenc nyári témáját, és hosszan fejtegeti, hogy mit jelent számára az ideális nyaralás. Elárulják kedvenc helyszíneiket, ahol már jártak, s azokat is, ahol még nem, de a bakancslista alapján minél hamarabb szeretnének eljutni. Természetesen átbeszéljük az utazást a praktikus oldalról is, megosztjuk a hasznos tippeket a költséghatékony nyaralással kapcsolatban. Amikor már kívülről és belülről, minden oldaláról részletesen ismertették a tökéletes kikapcsolódás körülményeit, felteszik a szezon legijesztőbb kérdését: na és te hová mész nyaralni? Ciki azt válaszolni, hogy idén sehová, mert… – és jöhet a kifogások özöne. Esetleg azt mondani, hogy még nem tudom, de akkor úgy néznek vissza rám, mintha valami óriási ostobaságot ejtettem volna ki a számon.
Jómagam hibrid nyaraló vagyok – ugyanúgy kedvelem a tengerpartot, mint a városnézést, sőt hasonlóan feltölt az egész napos strandon fekvés és az erdei túrázás is. Bennem is megvan az a kényszer, hogy nyáron menni kell valamerre, de általában a helyszín nem határozza meg az élményt. Az augusztusi hőségben páratlan felüdülést nyújt, ha kiszakadok a városi betondzsungelből, és leruccanok a kellemesen szellős vízpartra. Habár nem testi, de lelki felfrissülés lehet, ha a fürdőruhás nyaralás helyett egy városnézés jön össze, múzeumlátogatással és kulturális programokkal egybekötve. Azzal sincs semmi baj, ha idén csupán erdei sétára vagy sportolásra van lehetőség.
Néha a nyaralás túl van idealizálva, pedig az úti cél helyett fontosabb az, hogy amibe belevágunk, pihentető legyen, elfeledtesse a hétköznapi munkát, esetleg oldja a felhalmozódott stresszt. Nem utolsósorban az is lényeges, hogy kivel osztjuk meg a nyaralásunk legszebb pillanatait. Voltam már egyedül kirándulni, de ott maradt a hiányérzet, miszerint nagyon szívesen megosztottam volna az élményt valakivel.
Az emlékezetes nyaralás kulcsa az élményszerzés – s legjobb, ha ez párban történik. Nem ismerem a tökéletes nyaralást, és nem is vágyom rá. Mindig ott szeretném jól érezni magam, ahol adott pillanatban vagyok. Hegymászás közben nem sóvárgom a a tengerpartot, s nem álmodozom nagynevű európai fővárosokról, amikor a környékbeli vidéken is nagyszerűen tölthetem a szabadságomat.

Miklós Dalma

: an accessible web community