Testnevelő tanárok magyarországi továbbképzőn

Huszonhat erdélyi testnevelő tanár vett részt továbbképzésen Magyarországon 2022. augusztus 21–26. között. A csoport tagjai több megyében (Hargita, Kovászna, Maros, Arad) dolgozó testnevelő tanárok voltak, valamennyien több alkalommal részt vettek a Bolyai Nyári Akadémia képzésein. Ez a képzés dr. Reigl Mariann egyetemi docens jóvoltából jöhetett létre, aki rendszeresen visszatérő előadó a Bolyai Nyári Akadémia testnevelés szakán.


A program nagyon változatos és sokszínű volt. Az első nap a tevékenységek a Velencei-tó melletti Sport Hotelben zajlottak, itt volt a csoport tagjainak szálláshelye is.
A hagyományokhoz híven elméleti előadással kezdtünk dr. Makszin Imre egyetemi docens nyugalmazott testnevelő tanárral, aki a Lelki-testi egészség az életre szóló sportolásért I. címmel tartott előadást. Ezt követően gyakorlati foglalkozáson vettünk részt Lévay Dániel testnevelő tanárral, aki Rendgyakorlatok másképp témakörben értekezett, valamint Falatovics Ádám testnevelő tanárral, aki a Magyar sportok, játékok címmel tartott előadást, amelynek során betekintést nyerhettünk az íjászatba és a vívásba is.

A délutáni program Nagyné Kovács Ildikó ny. egyetemi adjunktus Lelki egészség, feltöltődés pedagógiai szemszögből című előadással folytatódott. Majd Gálfalvi Áron testnevelő tanár, szakedző által, Játék a kézilabda című gyakorlati foglalkozáson vettünk részt, ahol kipróbálhattuk a strandkézilabdát.

A második nap a budapesti Testnevelési Egyetemre látogattunk, ahol elméleti előadással kezdtünk. Szellem-lélek-test hármasságban jelenik meg a teljesség, amennyiben egységben éljük az életünket. Ez teszi lehetővé a testi-lelki egészséget – hívta fel a figyelmet rá dr. Makszin Imre. Ezt követően az Innovációs eszközök a sportban témájú előadáson vettünk részt. Délután bemutatták az egyetemet, majd Takács Zoltán testnevelő tanár, szakedző a Kölyökatlétikától a maratonig témájú gyakorlati foglalkozásán vettünk részt, betekintve abba, hogyan szervezik meg az atlétika oktatását az alapoktól a profi szintig. A nap zárásaként Levezetés, nyújtás minden életkorban témában vezetett gyakorlati tevékenységet Fajtné Thuróczy Zsuzsanna egyetemi adjunktus.

A harmadik nap délelőtt kenutúrán vettünk részt a Velencei-tavon, ahol a csoportvezetők bemutatták a tó növény- és állatvilágát. Délután Rekreációs tevékenységek iskolában, táborban című gyakorlati foglalkozáson vettünk részt Pécs Eszter és Grandpierre Judit rekreációszervezők irányításával, ahol csapatépítő játékokat tanulhattunk, amelyeket mind a testnevelésórán, mind a szabadidős tevékenységek során alkalmazni tudunk. Ezt követően tartalmas szakmai megbeszélésen vettünk részt.

Negyedik nap Balatonboglárra látogattunk a Nemzeti Kézilabda Akadémiára (NEKA), ahol óriási megtiszteltetésben volt részünk, mert prof. dr. h. c. Mocsai Lajos és Hanzel Dorina létesítményigazgató mutatta be az Akadémia működését. Ezt követően a NEKA célkitűzéseivel kapcsolatos előadásokat hallgathattuk meg a sportudományos és szakmai főigazgatótól, illetve Mocsai Tamás ügyvezetőtől. Délután szabadidős program volt a Balatonon, majd este búcsúvacsorával zártuk a napot. Utolsó nap meglepetésvendég volt jelen Sterbenz Tamás a Testnevelési Egyetem rektora személyében, aki Reigl Mariann főszervezővel átadta a tanúsítványokat a résztvevőknek.
Hála és köszönet mindazoknak, akik ezt a képzést lehetővé tették számunkra, reménykedve abban, hogy lesz ennek folytatása.
Az erdélyi testnevelő tanárok nevében a szervezők:

Borbáth István-Ágoston nyugalmazott testnevelő tanár;
Borbély Botond testnevelés és sport szakos tanfelügyelő;
Barta Izabella és Portik Helga módszertanos testnevelő tanárok;
Izsák-Székely Lóránt testnevelő tanár,
Csíkszentmihály polgármestere

: an accessible web community