Szerdán találkozik Magyarország és Románia elnöke

Johannis meghívására Romániába látogat Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke | Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Klaus Johannis államfő meghívására Romániába látogat szerdán Novák Katalin magyar köztársasági elnök – adta hírül az Államelnöki Hivatal közleményére hivatkozva az Agerpres hírügynökség.

Az Államelnöki Hivatal közleménye szerint a román államfő a Cotroceni-palotában fogadja szerdán magyar hivatali kollégáját. A látogatás alkalmat ad arra, hogy a két államfő a június 10-én, Bukarestben lezajlott B9 csúcstalálkozó alkalmával elkezdett párbeszédet elmélyítse. A hivatal szerint ugyanakkor Novák Katalin látogatására a Románia kormánya és a Magyar Köztársaság kormánya közötti, a 21. század Európájáról szóló stratégiai partnerségi nyilatkozat elfogadásának huszadik évfordulója alkalmából kerül sor (Budapest, 2002. november 29.). Klaus Johannis hangsúlyozni fogja a román fél nyitottságát a párbeszéd és a kétoldalú együttműködés megerősítésére Magyarországgal, amely „különösen fontos szomszéd” Románia számára. Mindezeket közös érdekű projektek előmozdítása érdekében és a két ország, valamint polgáraik javára kell megvalósítani, mutat rá a közlemény. Az államfő arról is biztosítani fogja a magyar köztársasági elnököt, hogy Románia pragmatikus és eredményorientált együttműködést szeretne, amely a kétoldalú együttműködés alapdokumentumaiban foglalt elvek és értékek alapján épül fel.

A két elnök az Oroszország Ukrajna elleni katonai agresszióját követő jelenlegi regionális, európai és globális helyzettel is foglalkozni fog, és megvitatja a biztonsági, humanitárius, gazdasági, élelmiszerválsággal kapcsolatos és egyéb kérdéseket. Megvitatják ugyanakkor az Európai Unió bővítése és a jelenlegi energiaválságra adott összehangolt uniós intézkedések témáját is.

A román és a magyar államelnök négyszemközti és hivatalos megbeszéléseket fog folytatni, amelyek után közös sajtóértekezletet tartanak.

HN-információ

: an accessible web community