Különleges díszpárnák

Szülinapra, karácsonyra, esküvőre, keresztelőre, babalátóba mind-mind tökéletes ajándékként szolgálnak Mihály-László Franciska kézműves portékái. A textilből készült alkotások közül az ölelgetni való párnácskák a legkedveltebbek, melyeket személyreszabhatóságuk és megalkotójuk stílusa tesz igazán különlegessé.

Mihály-László Franciska még csak 28 éves, de már évek óta azzal foglalkozik, amit szeret, és saját vállalkozást vezet. Gimnazistakora óta érdekli a varrás és a különböző textíliák, ezért tanulmányait a Temesvári Nyugati Tudományegyetem képzőművészeti és dizájn karának textilművészeti szakán végezte. Tanulmányai befejezését követően úgy érezte, valami igazán különlegessel szeretne foglalkozni. A varrás alapjait édesanyjától leste el még kisgyermekként, így egész életét végigkísérte a szakma.
– Édesanyám Katafolt néven varr babatakarókat, párnákat, játékokat. Mivel otthon dolgozik, tőle tanultam meg varrni, már gyerekként is vonzott a szakma. Volt egy kis játék varrógépem, azon próbálkoztam, akkor még nem gondoltam, hogy felnőttként én is ezzel foglalkozom majd – emlékezett vissza a kezdetekre.
Franciska már az egyetemi évek alatt kísérletezett az egyedi Fanni. párnák készítésével. Elmondása szerint barátai, ismerősei támogatásának is köszönheti vállalkozását. Érdeklődésünkre elmondta, miként született meg a Fanni. márkanév.
– Gyerekkorom óta Fanni a becenevem. A Fanni. Facebook-oldalt körülbelül tíz éve hoztam létre, hogy majd oda töltsem fel a rajzaimat. Az idő múlásával nekifogtam varrni, és úgy döntöttem, megtartom a nevet, hisz rövid és könnyen megjegyezhető. Az egyetemi évek alatt kezdtem el a saját rajzaimat párnára varrni, majd az ezekről készült fotókat feltöltöttem a közösségi oldalamra. Az ismerőseimnek, követőimnek tetszett, amit láttak, ők bátorítottak, hogy folytassam – fogalmazott.
Mivel édesanyjával közös szakmában tevékenykedtek, egyértelmű volt, hogy közösen indítanak kézműves-vállalkozást: egy fedél alatt a Katafolt meg a Fanni.

Ízléses dizájn
Franciska alkotásait nem nehéz kiszúrni, a kézimunkában és vonalkövetésben ott van a személyisége. A természet ihlette formákat kedveli leginkább, legfőbb inspirációi az állatok. Mindemellett van már saját mintája is, ami nemcsak a logón, hanem több elkészített darabon is visszaköszön.
– A természet, az állatok mindig nagyon megihlettek, a kilencéves Masni cicánkat sokszor lerajzoltam és a mintát leegyszerűsítve párnára varrtam. Ha épp nem személyre szabott megrendelést készítek, legtöbbször állatos vagy virágos motívumokat varrok. Továbbá szívesen öltök nagyon hosszú hajú lányokat a párnákra. Az első darabjaimon is a hosszú hajú lányok jelentek meg, ez megfigyelhető a Fanni. logójában is – avatott be a fiatal.
Annak ellenére, hogy Franciska a párnákat szereti a leginkább megálmodni és megalkotni – és a megrendelők körében is ez a legnépszerűbb –, más termékeket is varr.
– A párnák készítése mellett felnőtt- és gyermek­szatyrokat, textilből készült állatokat is varrok, mintás anyagokból, legyen szó pingvinről, bagolyról, nyusziról vagy békáról. A téli ünnepek alkalmával karácsonyfadíszeket is szoktam készíteni, de a párnák a szívem csücske. Szeretem az egyszerűbb, földszínű, bézs párnákat, de a nagyon színeseket is. Mindig szeretettel fogadom a kihívásokat, az egyedi, különleges megrendeléseket – jegyezte meg.
Franciska, ha munkához lát, nem használ előrerajzolt tervet, munka közben alakulnak a formák.
– Az anyagokat több helyről szerzem be, Budapesten van egy fantasztikus textíliabolt, ahol óriási a választék – a napokban éppen Mona Lisa-mintás anyagot vásároltam onnan –, az itthoni üzletekben is szoktam vásárolni, de internetről is rendelek. A párnáim pamutvászonból készülnek, és vatelinnel vannak kitömve. A huzatok 35 × 35 cm-es méretűek, levehetők és mosógépben moshatók. Nagyon ritkán szoktam vázlatot készíteni, legtöbbször egyből a textilre rajzolom fel, amit megvarrok – ismertette a munkamenetet.

Növekvő igény
Franciskának a munka és a szórakozás összemosódik, mivel nap mint nap azzal foglalkozhat, ami a szenvedélye. Állítása szerint ez nem a legideálisabb, hisz olykor-olykor nehéz különválasztani a pihenést a munkától.
– Azt hiszem, a legnagyobb siker számomra az, hogy meg tudok élni abból, amit szeretek. Apró siker az is, amikor a megrendelő elégedett a végeredménnyel, nagyon fontosak a visszajelzések. Jó tudni, hogy az emberek szeretik, amit csinálok. Az elején nehéz volt megtanulnom, hogy amiért otthonról dolgozom, attól még ne csak a munkával foglalkozzam reggeltől estig, hagyjak időt a pihenésre is. Sokszor a vásárba járás sem könnyű, főként, amikor az időjárás közbeszól – mondta.
A kézműves továbbá beszámolt legkedvesebb emlékeiről is a Fanni.-val kapcsolatban.
– Amikor időm engedi, saját ötleteimet varrom párnára, amit azonnal meg lehet vásárolni. Ám idén bebizonyosodott, hogy főleg a személyre szabott párnákra van igény, családos párnák, páros párnák esküvőre, gyerekeknek, szülőknek stb. Bárkinek lehet személyre szabott párnát rendelni, nemrég egy nagymama századik születésnapjára készíthettem egyet. Az emberek szeretik, ha felismerhetők az alakok, ha az anyuka vörös hajú, szemüveges, akkor én olyan figurát varrok. A családos, esküvős párnák mellett a megrendelők a kis herceges motívumokat szeretik a legjobban. Az utóbbi időben édesanyámmal együtt varrunk kis herceges párnát és babatakarót – részletezte.
A fiatal nő még nem fogyott ki a tervekből, ha a megrendelések nem lennének elegendők, már vannak elképzelései új termékekre is.


– A vásárokban mindig megcsodálják az emberek, hogy milyen szép, színes termékeink vannak. A karácsonyi megrendelések már augusztustól kezdődően érkeznek. Kérésre fénykép alapján portrékat is szoktam varrni, ami a végén keretbe kerül és falra akasztható. Ezekből minél többet szeretnék készíteni, remélem, a jövőben is sok ember kérését teljesíthetem. Rengeteg új ötletem van, amire jelenleg a megrendelések mellett nincs időm, de nagyon hálás vagyok – mondta lelkesen.
A Fanni. termékek megtekinthetők a Facebookon, a könnyebb eligazodásért az eladó termékek külön albumban találhatók. Rendelni Facebook-üzenetben lehet, továbbá a csíkszeredai havi vásárokon, valamint a város ismertebb kézművesboltjaiban is találkozhatunk Franciska alkotásaival.

Adorján Zsófia

: an accessible web community