Hirdetés

Jogos panaszok, kezdetleges állapotok

Az egyedülállónak tartott természeti kincs, a Gyilkos-tó környékén épült ingatlanokban a vezetékes víz hosszú időn át emberi fogyasztásra alkalmatlan volt, a településen csatornahálózatot nem építettek ki. A befejezetlen projektekről és a fejlesztési lehetőségekről Zólya Lászlót, a gyergyószentmiklósi vízművek ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 5 perc

Zólya Lászlót, a gyergyószentmiklósi vízközművek ügyvezető igazgatóját 2022 tavaszán nevezték ki. Mivel Gyilkostó település is a városhoz tartozik, így ezzel is foglalkoznia kellett, hisz, mint kiderült, a lakók még mindig a kilencvenes évek végén kiépített rendszereken kapták a vizet és emberi fogyasztásra alkalmatlan vizet szolgáltattak. Erről a hatóságoknak is tudomásuk volt, a fogyasztóknak pedig a tudomására hozták, hogy a csapból folyó víz nem iható. A törvény ilyen esetben is lehetővé teszi a szolgáltatást azzal a feltétellel, hogy a fogyasztókat megfelelően tájékoztatják.

Ihatatlanból ihatót

Csergő Tibor Andrást, Gyergyószentmiklós polgármesterét kinevezése óta foglalkoztatja ennek a problémának a megoldása. Elfogadhatatlannak tartotta, hogy ne tudjanak egy ilyen fontos turisztikai településen kifogástalan minőségű ivóvizet biztosítani. A polgármester személyes ügyként tekintett a mihamarabbi megoldás kidolgozására, több hónapos egyeztetést követően sikerült is megállapodni a céggel, és egy konténerben zártmembrános vízszűrő berendezést telepítettek Gyilkostón. Ez a rendszer vegyi és biológiai elemeket egyaránt kiszűr a vízből és az NTPA 001-es ivóvíznormának megfelelő minőségű vizet juttat a fogyasztókhoz – számolt be a tényállásról Zólya László. – Jelen pillanatban a Gyilkos-tóból vesszük a nyers vizet, ez két okból kifolyólag sem a legjobb megoldás. Egyrészt felszíni vízről lévén szó, folyamatosan ki van téve a felszíni szennyezésnek. Másrészt – tekintettel az annyit hangoztatott felmelegedési periódusra és a szárazsági időszakra – a tó vízkészlete nem nő, sőt folyamatosan apad. Turisztikai és idegenforgalmi szerepét figyelembe véve a vízkivétel a tóból hosszú távon nem ajánlott – ismertette a jelenlegi rendszer hátrányát az igazgató.

Befejezetlen beruházás

Az előzményekkel kapcsolatban kifejtette, a gyilkostói víz- és csatornahálózat kiépítése a korábbi városvezetéseket is foglalkoztatta, ugyanis már a kétezres évek végén sikerült anyagi forrásokat szerezni a vízcsatornarendszer korszerűsítésére. 2009–2010-ben szerződést is kötöttek, ami több mint 3500 méter műanyag vízvezetéket és több mint 4300 méter csatornavezetéket fektetett le a földbe. – Általam ismeretlen okok miatt a szerződésben foglaltakat végül nem fejezték be. A szerződés határideje lejárt, a finanszírozás megszűnt, és a kivitelező elvonult. Az önkormányzat nem vételezte át a befejezetlen munkálatokat. Egy 2013-ban készült szaktanulmány pontosan leírta, milyen munkálatokat végzett el az akkori kivitelező és felsorolta a hiányosságokat is. Erre a tanulmányra alapozva az akkori városvezetés 2018-ban újraterveztette a gyilkostói vízközműrendszert, olyan értelemben, hogy a ma már megépített vezetékeket kiegészítsék és a vízművet a rendszer elejére, valamint a derítőállomást a végére telepítsék. A szerződésre 2020-ban pályáztak finanszírozást és írtak alá egy kivitelezői szerződést, de különböző okokra hivatkozva a kivitelező nem kezdte el a munkálatokat. A szerződés az idei év végén lejár. A műszaki tervet aktualizálni kell, a gazdasági részt pedig a „szárnyaló” piaci árak függvényében újra kell számítani – tájékoztatott a jelenlegi kihívásokról Zólya László.

 Barabás Pál Hajnalka
Az idén átadott tisztítóberendezés. Most már iható a vezetékes víz.

Ha iható, szerződést fognak kötni a fogyasztókkal

A nyáron üzembe helyezett víztisztító modul tesztfázisban van. Az vízrendszerbe történt beavatkozást eléggé rossz periódusban indították el, ismerte el és kér bocsánatot a gyilkostói vállalkozóktól Zólya László, ugyanis a legnagyobb turistaözön idején akadozott a vízellátás az üdülőhelyen, mert a régi rendszeren leállították a szolgáltatást, az új viszont nem működött folyamatosan. A tesztfázis rövidesen véget ér – tette hozzá. Zólya László úgy látja, a gondok most már a létező szétosztó hálózaton vannak, mert a csőrendszer régi, így gyakoriak a csőtörések és nagy a vízveszteség is. Ennek megoldására a hálózat különböző pontjain fogyasztásmérőket szerelnek fel, hogy megtudják, hol vannak a leggyengébb szakaszok, amiket cserélni kell – sorolta a teendőket Zólya László. – A panziótulajdonosok panaszai, akik vízszolgáltatás ügyében kerestek meg, mind jogosak voltak. Ezekre igyekeztünk megoldást találni és mihamarabb kijavítani a hiányosságokat. Igazából bejelentetlen vízszünetek álltak elő, ugyanis nem tudjuk, hányan vannak rácsatlakozva a rendszerre, korábban a nem iható vízért nem fizetett senki. Kezdetleges állapot uralkodik Gyilkostón. A szerződéses együttműködést a nem megfelelő minőségű víz miatt korábban senki nem merte bevállalni – ismertette a jelenlegi problémákat az igazgató. Hozzátette, hogyha már meggyőződtek, hogy a rendszerben megfelelő minőségű vizet szolgáltatnak, igyekeznek szabályozni és törvényessé tenni a szolgáltatást. Kifejtette, az országos vízügyi igazgatóságot a gyűjtőmedencék szempontjából szervezték meg, tehát Hargita megye három vízgyűjtőhöz tartozik, legyen szó mélységi, álló- vagy folyóvizekről. Gyergyószentmiklós gyilkostói része a Szeret vízügy-igazgatósághoz tartozik – emelte ki Zólya. Hozzátette: tekintettel a korábbi kusza állapotokra a Szeret vízügy megvonta a vízkivétel engedélyét. – Megvonták, azonban idén tavasszal kérték, hogy készítsük el a szaktanulmányt, ami alapján új engedélyt bocsátanak ki számunkra, ezt el is kezdtük. A két részből álló tanulmányt beküldtük, megkapjuk a vízkivételi engedélyt, majd ezt számos engedélyezés – környezetvédelmi és közegészségügyi – követi.

 

A sorozat korábbi cikkei:
Érdekellentétektől iszapos
Vissza a köznek
Tiszta vizet kellene önteni a pohárba
Mutyizás és cirkusz
Nincs pártfegyelem
Rendcsinálás címén ellehetetlenített vállalkozók
A Gyilkos-tó esete a cenzúrával
A nemzeti park szempontjai
Hegyimentődíjat foglalnának bele a szállás árába
Gyilkostó: szennyvíz és szemét
Elöregedett erdők a nemzeti park területén
A vízügy jónak tartja a tó vegyi és biológiai jellemzőit



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!