Hirdetés

Vitatott korszerűsítés

Sokat vitatott beruházáshoz fogtak a Gyilkos-tónál: rendezik a teret, térkövezik a sétányokat. A munkát tavaszra szeretnék befejezni. 

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 2 perc
Vitatott korszerűsítés
Munkához láttak a Gyilkos-tónál, de ez nincs mindenki ínyére Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

Létező rendezési terv alapján, a nemzeti park és a környezetvédelmi ügynökség által engedélyezett beruházás, térrendezés kezdődött el a Gyilkos-tónál. A helyszínen egyelőre annyi látható, hogy felmarták a csónakháztól a szobor irányába a sétány felületét, a domboldal támfalát is lebontották. Amint azt Török Csaba, a megrendelő Monturist Kft. ügyvezetője elmondta, nem építkezésről, csupán felújítási munkálatról van szó, hogy tavaszra ne sár fogadja a turistákat, hanem kulturált környezet. A cégvezető hangsúlyozta, nem új út épül, hanem a meglévő sétányt újítják fel. Új épületet most nem építenek, az egy másik projekt, amelyet a cég közösségi oldalán elérhető látványterveken is látni lehet.

Az elkezdett munkát ugyanakkor nem nézik jó szemmel az üdülőtelepen tevékenykedő vállalkozók. Egyikük a helyszínen méltatlankodásának adott hangot.

– Bezzeg mi egy szeget sem üthetünk el engedély nélkül – jegyezte meg.


Visszásság is történt máris a pár napja zajló munkálatnál. Hegyi Barna, a Békás-szoros–Nagy-Hagymás Nemzeti Park igazgatója elmondta, miután egy kamionnyi felszedett földréteget az erdő tövébe borítottak, az intézménye közölte a Monturisttal, hogy ez nem helyes. Válaszként újabb teherautónyi hulladék került az erdő tövébe.

– Ez elhagyott építkezési hulladéknak számít, továbbítottuk az ügyet a környezetőrségnek – közölte az igazgató.

Balla Izabella, a Hargita Megyei Környezetőrség vezetője a Hargita Népe kérdésére elmondta: megkapták az értesítést tegnap, még nem jártak a helyszínen, de már folyamatban van a kivizsgálás.

Szerdán délben ülésezett a gyergyószentmiklósi önkormányzat urbanisztikai szakbizottsága, s bár az ülést nem emiatt hívták össze, terítékre került a Gyilkos-tónál zajló munkálat.

Amint Kulcsár László, a szakbizottság elnöke az ülés után tájékoztatott, megtudták: a helyi rendőrség egy nappal korábban járt a helyszínen, és úgy találta, hogy illegális az építkezés, ezt jegyzőkönyvbe vették, és közölték a város főépítészével is.

– Egy olyan rendezési terv végrehajtása kezdődött el, amelyre még nincsenek meg az engedélyek – közölte Kulcsár, s hozzátette, a munkálatot leállítják az engedélyek megszerzéséig.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!