Hirdetés

Ismeretterjesztő programokat szerveznek a Gyilkos-tónál

Több, környezeti nevelésre összpontosító tevékenységet is szervez a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park és a Gyilkostó Adventure Egyesület. A következő hetekben ismét megszervezik a vízibuszprogramot, és madárgyűrűzésen is részt vehetnek a gyerekek. 

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 2 perc
Ismeretterjesztő programokat szerveznek a Gyilkos-tónál
Tavaly népszerűnek bizonyultak az ismereterjesztő programok. Idén is erre számítanak Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

Közösen szervez programokat iskoláskorú gyerekek számára a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park és a Gyilkostó Adventure Egyesület. A környezet és az élővilág megismertetése a tervezett programok célja. Amint azt sajtótájékoztatón ismertette a két szervezet vezetője, az első programot már jövő héten megtartják. Ismét a gyergyói térségbe látogat a Duna–Ipoly Nemzeti Park vízibuszprogramja, hat iskola diákjainak tartanak ott foglalkozásokat. Az élményközpontú vízbiológiai laboratóriumi program során a kutatókká váló gyermekek a vízfolyások élővilágát tanulmányozzák majd a Gyilkos-tónál és a Békény-parton. 

Barabás-Pál Hajnalka
Pillanatfelvétel a tavalyi ismeretterjesztő rendezvényről

Madárgyűrűzésen vehetnek részt szeptemberben az iskolások,

de előtte különleges programot is szerveznek, Alfaluban és Borzonton.

– Nagyon sok gólyafészek található a két településen, az ezekben lakó gólyafiókákat fogjuk gyűrűvel ellátni. Az egyedi színkódos gyűrűknek köszönhetően, amelyek adatait egy nagy adatbázisban összesítik, bárhol könnyedén azonosíthatók vándorlásuk során az innen induló gólyák – ismertette Hegyi Barna, a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park igazgatója. Huszonnégy fészket számoltak meg Alfaluban és Borzonton. Mint részletezte, a villamossági vállalat segítségével fognak a fészkekhez hozzáférni a Magyarországról érkező ornitológusok és helyezik el a színkódos gyűrűket a fiókák lábára.

– Az a célja a közös programjainknak, hogy a térségben élő gyerekek minél többet megtudjanak az itteni környezet sajátosságairól,

hogy milyen színes élővilág vesz körül, illetve ismerjék meg a kőzettani sajátosságokat is – mondta el Simon László, a Gyilkostó Adventure Egyesület elnöke. A közös programokra a MOL Románia és Polgár-Társ Alapítvány biztosítja az anyagi fedezet nagy részét, pályázati forrásokból.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!