Hirdetés

Megbírságolták a gyilkostói sétányra fabódét kihelyező Monturistot

Nem körvonalazódik egyelőre a Monturist-ügy lezárása Gyergyószentmiklóson. A tanácstestület csütörtök délutáni ülésén is napirenden szerepelt, ismét komoly vitát szült hogy ki, milyen módon keressen megoldást. A múlt héten kihelyezett faházikó kapcsán is elhangzottak súlyos kijelentések.

Barabás-Pál Hajnalka
Megbírságolták a gyilkostói sétányra fabódét kihelyező Monturistot
Ezúttal is a nagy port kavart a Monturist a gyergyószentmiklósi önkormányzati testület közgyűlésén Fotó: Barabás Pál-Hajnalka

A Monturistban társtulajdonos budapesti V. kerület vezetésével való tárgyalásra kellett megnevezni tanácsosokat a gyergyószentmiklósi önkormányzati testületnek. A tervezetet Bajkó László, a POL tanácsosa nyújtotta be, azzal indokolta, hogy egyrészt pár nap múlva lejár a mandátuma a Monturist vagyoni helyzetét kivizsgáló speciális bizottságnak, tanácsosként, meghatalmazás nélkül mindeddig nem sikerült érdemben tárgyalni a társtulajdonossal. A kivizsgáló bizottság tagjait – Antal Szabolcs, Erőss Levente, Bajkó László, Kulcsár László és Keresztes Zsombor tanácsosokat – nevesítették, hogy a május 4-én esedékes tárgyaláson a tanácstestületet képviseljék, a tervezet pontosan meghatározta azt is, milyen témákról kell tárgyaljanak. Közben az V. kerület részéről a már leszögezett időpontra az egész testület részére érkezett meghívás megbeszélésre, ez okozott némi bonyodalmat. Többen azt hozták fel, tizenhat személy nem tud érdemben tárgyalni, csak kirándulássá, eszem-iszommá válna a látogatás, noha fontos döntéseket kellene hozni a találkozón.

Csergő Tibor polgármester és Csergő Ottó önkormányzati képviselő azt próbálták bizonygatni, a társtulajdonos meghívása által okafogyottá vált a határozattervezet, azonban nem sikerült meggyőzniük a testületet. Végül tíz szavazattal, három tartózkodás mellett elfogadták a Bajkó László tervezetét. 

Az is elhangzott a vita során, a bizottság létrehozását kezdeményező hét tanácsos ellen bűnügyi feljelentést tett a Monturist igazgatója az ügyészségen, irat- és aláírás-hamisítás miatt, van akit már ki is hallgattak ez ügyben.

Később napirendre került a speciális bizottság kivizsgálásának eredményét összegző jelentés is. A tanácsülés napján iktatott irat megtárgyalására egy külön megbeszélést javasoltak, azt azonban elmondták, rengeteg akadályba ütközött a kivizsgálás, mind a polgármester, mind a cég részéről, és az is kiderült, Csergő Tibor rendszeres kommunikációt folytatott az V. kerülettel, annak érdekében hogy ellehetetlenítse a bizottság munkáját.

Felmerült a kérdés, milyen alapon helyezett ki faházat a Monturist a Gyilkostó kiszélesített sétányára, melyben most már kereskedelem is zajlik, és melléje más létesítmények is kerültek. Erre Kosután Attila főépítész válaszolt, azt mondta,

sem a területrendezésre, sem a faház elhelyezésére nem volt építkezési engedélye a Monturistnak, valószínűleg kereskedelmi engedély sincs. Tízezer lejt kellett volna fizetnie a cégnek az építkezési engedélyért már a sétány kiszélesítésekor, ezt elmulasztotta, felszólították, s utána, mivel mégis folytatta a munkálatokat, meg is bírságolták. Ha lejár a kilencvennapos határidő a helyzet rendezésére, a törvényszéken tesznek lépéseket.

Mint a tanácsosok rámutattak, az igazgató szerint átmenetileg kihelyezett faházban javában zajlik a kereskedelmi tevékenység, s más építmények is megjelentek mellette. Emiatt is kivizsgálás várható Kosután szerint. Kihangsúlyozta,

van olyan tanácshatározat, amely kifejezetten tiltja a büfékocsiból kereskedést az üdülőtelepen.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!