Hatékonyság és minőség

A központosított közbeszerzéssel adminisztratív költségeket is megspórolnak az intézmények

Aláírták hétfőn az első keretszerződést, amelyet Hargita Megye Tanácsa központosított közbeszerzési egységként bonyolított le. A szolgáltatás irodai felszerelések beszerzésére vonatkozik, ehhez a közbeszerzéshez húsz intézmény csatlakozott.

Több mint egy éve választották ki Hargita Megye Tanácsát a központosított közbeszerzési egység szerepére, Szeben Megye Tanácsa és Temesvár Polgármesteri Hivatala mellett. Jelentős előrelépés, hogy hétfőn aláírták az első keretszerződést. A részleteket sajtótájékoztatón ismertette Hargita Megye Tanácsa részéről Borboly Csaba megyeelnök és Groza Noémi osztályvezető, Iuliana Feclistov, az Országos Közbeszerzési Ügynökség elnöke, illetve a világhálón csatlakozott a projekt támogatóinak képviseletében Cristina Martin az Európai Befektetési Bank és Sofia Stoican az Ernst &Young konzorcium képviseletében.
– A célunk az, hogy minél több pénz maradjon az önkormányzatok és a különböző intézmények számláján. Központosított egységként hatékonyabban le tudjuk bonyolítani a közbeszerzést, a teljes procedúrát átvállaljuk, és minőségi szolgáltatásokat tudunk vásárolni. Így nemcsak pénzügyi, hanem adminisztratív költségeket is megspórolnak a csatlakozó intézmények, ezért reméljük, hogy egyre többen élnek a lehetőséggel – nyilatkozta Borboly Csaba.
Iuliana Feclistova elmondta, reméli, minél többen csatlakoznak a központosított közbeszerzéshez, megtapasztalva annak előnyeit. Cristina Martin is fontos eredménynek nevezte a szerződés-aláírást, mint kifejtette, ez egy korszerű projekt, amelyhez kellő szaktudással és komolysággal csatlakozott Hargita Megye Tanácsának csapata.
– Nem volt könnyű az út, amit a partnerek együtt bejártak az elmúlt több mint egy évben, de a jó együttműködésnek meglett a kézzelfogható eredménye – mondta Sofia Stoican. Gratulált a megyei tanácsnak, mint mondta, ez fenntartható kezdeményezés a közpénzek hatékony felhasználására.
Az első keretszerződés irodai termékek beszerzésére vonatkozik, ismertette Groza Noémi, a teljes összeg 4,2 millió lej áfa nélkül, a lebonyolítás időtartama 36 hónap. Ehhez a közbeszerzéshez húsz olyan intézmény csatlakozott, amelynél a minőségi szolgáltatáson van a hangsúly. Az elkövetkező időszakban a régió közigazgatási egységeinek konferenciát tartanak, amelyen ismertetik a központosított közbeszerzés részleteit és előnyeit, illetve a gazdasági szereplőket is felvilágosítják a rendszer használatáról, számolt be az osztályvezető.

HN-információ

: an accessible web community