Folytatódik a közösségi munka

Orbán Balázs utca. Itt lesz a gyülekező | Fotó: Székelykeresztúr Polgármesteri Hivatala

A köztéri padok lefestésével fejeződik be az Orbán Balázs utca korszerűsítése Keresztúron. Az önkormányzat önkéntes alapú közösségi munkát hirdetett meg ma délutánra, így a lakosság is aktívan kapcsolódhat a területrendezés végső szakaszához.

Keresztúron a közelmúltban újították fel az Orbán Balázs utcát, a mai napon pedig a kisebb javító munkálatokkal, illetve a padok tatarozásával foglalkoznak. A renoválás az önkormányzat saját költségvetéséből valósult meg, de a befejezéshez a közösség minden tenni akaró tagjára szükség van. Ennek érdekében hirdették meg mára az önkénteseket toborzó közösségi munkát. Az elmúlt másfél év során egyre több helyi lakos csatlakozott a sorozatban meghirdetett önkéntességhez, mely a város szépítését, tisztán tartását vagy épp megőrzését szolgálta.
Kizárólag a lakosság segítségével, az elsők között javították fel a városi lengőhidat, Petőfi Sándor legendai sírhelyét, de a medertakarítások is hasonlóan szervezett formában zajlottak. A templomtéren található korlátok lefestése, valamint a gyomirtás is az önkéntesek keze munkáját dicséri. A Gyárfás-kúria körül található emléktárgyakat ugyancsak a polgárok lakkozták újra, feljavították a Kányádi Sándor költő versét tartalmazó plakettet, de Petőfi körtefáját is a lelkes jelentkezők pácolták újra. A renováló tevékenységek a város minden területére kiterjednek – a kulturális értékek megőrzésétől egészen az ország legégetőbb problémájának megoldásáig, a szemétszedésig. Koncz Hunor-János polgármester megjegyezte, hogy a koronavírus-járvány egyáltalán nem kedvezett a közösségi munka népszerűségének.
– Közös erőfeszítéssel olyan eredményeket értünk el eddig, amelyek a polgárok javát szolgálják, eggyé szervezik őket, s melyekre méltón lehetünk büszkék – mondta a polgármester. A munkálatok mindegyik generációt megszólítják – általában tízéves a legfiatalabb és hatvanéves a legidősebb önkéntes. A résztvevők száma változó, a környezetvédelmi, szemétszedő akciók átlagosan húsz-harminc személyt mozgatnak meg, de a nagyobb volumenű felújítási munkáknál akár negyvenen is jelen vannak.
A fiatfalvi padok után az Orbán Balázs utca pihenésre szolgáló padjai újulnak meg. Korszerűsítették az Orbán Balázs utca betonjárdáit, jelenleg az összkép feljavításán dolgoznak. Mint mondta, a polgárok nem várják el az önkormányzat alkalmazottjaitól, hogy emberfeletti munkát végezzenek, hanem szívesen segítenek, s újabb lépéseket tesznek a fejlett, barátságos városképért. A hivatal minden önkéntes számára biztosítja az ivóvizet, a munkához szükséges eszközöket és alapanyagokat. Gyakran a résztvevők is visznek magukkal otthonról tevékenységet könnyítő munkaeszközöket.
– Ha a közösség nem segítene, akkor az említett munkálatokat ki kellene szerződni, kifizetni egy kivitelezőnek. Ezek olyan tevékenységek, amelyeket csak közösségi összefogással tudunk megoldani. A városnak van erre szánt kerete a városgazdálkodási osztályon, de ha a kisebb munkákkal is a kollégák foglalkoznak, akkor el kell napolni a nagyobb projekteket – tudtuk meg a vezetőtől. Az önkéntes munkából hosszú távon egy települést összefogó erőt szeretne kovácsolni. A polgároknak szükségük van arra, hogy tartozzanak valahová, ezért egyre többen csatlakoznak az önkéntesekhez. Megtanítják egymásnak, hogyan kell a környezetet ápolni, tisztán tartani s a város kellemes látványát alakítani.

Miklós Dalma

: an accessible web community