FRISSÍTVE: Fiókban ragadt jegyzőkönyv – felháborodás a gyergyószentmiklósi önkormányzati ülésen

Információ csak polgármesteri beleegyezéssel? Nagy a felháborodás | Fotók: Barabás-Pál Hajnalka

Gyergyószentmiklós soros önkormányzati ülésén ugyan a napirendi pontokat gyorsan megtárgyalták csütörtökön, de a különfélék között szóba került a Monturist legutóbbi közgyűlése és az annak nyomán született jegyzőkönyv. Felháborodást váltott ki a képviselők körében, hogy a tanácsosok akkor kapják meg a testületnek címzett beadványokat, ha azt a polgármester jónak látja. Emiatt nem jutottak hozzá még a Monturist közgyűlésén készült jegyzőkönyvhöz.

Csütörtökön tartotta szeptemberi soros ülését a gyergyószentmiklósi önkormányzati testület, amelyen nem volt jelen Csergő Tibor András polgármester. A napirendi pontokat viszonylag gyorsan megtárgyalták, az interpellációknál azonban ismét heves szócsata alakult ki.

Keresztes Zsombor, azon három önkormányzati képviselő egyike, aki a Monturist Kft. augusztus 12-i közgyűlésén az önkormányzati testületet képviselte, tájékoztatta a jelenlevőket, hogy nem tudták maradéktalanul teljesíteni a testülettől kapott megbízást. A közgyűlésen ugyanis a Monturist ügyvéddel jelent meg, aki elmondta, hogy a tanácsosok nem kérhetik a testület által megszavazott témák – többek közt Török Csaba ügyvezető megbízatásának megszüntetése, illetve a részvények két százalékának az ügyvezető édesanyja tulajdonába kerülésének kivizsgálása, az eladás érvénytelenítése – napirendre tűzését, hiszen az erre vonatkozó javaslat nem került időben a Monturist asztalára. A cég ügyvédje – aki az elhangzottak szerint semmilyen megbízást nem tudott felmutatni, ezért joga sem lett volna ott lenni a cég közgyűlésén – nyomásgyakorlással próbálta elérni, hogy a többségi tulajdonos által javasolt napirendet fogadják el, amely az ügyvezető mandátumának öt évvel való meghosszabbítását is tartalmazta többek közt.

A közgyűlésen ekkor azt javasolták az önkormányzati képviselők, hogy halasszák későbbi időpontra a döntést annak érdekében, hogy a javaslatokat a többségi tulajdonos, Budapest  V. kerületének önkormányzata és a cég is tanulmányozhassa. Mivel erre nem mutatkozott hajlandóság, távoztak az ülésről úgy gondolva, hogy érvénytelen lesz a szavazás.

Antal Szabolcs, a három küldött egyike arra kérdezett rá, miért nem kapták meg a Monturist közgyűlésének napirendi pontjait időben, hiszen ezeket közölték a polgármesteri hivatallal és a többségi tulajdonossal is. Selyem-Hideg Norbert, a város jegyzője így válaszolt: „mulasztásról szó sincs,  a tanácsosoknak azt közöljük ki, amiről a polgármester úr úgy gondolja, hogy ki kell közölni”. A tanácsosok döbbenten fogadták a választ.

Bajkó László, a POL tanácsosa azt mondta, szerinte háttérjátékot játszik, diverziót sző Csergő Tibor polgármester ebben az ügyben, csapdába csalta a tanácsosokat azzal, hogy nem engedte időben kiközölni a napirend javaslatát. Itt valamit főznek – jelentette ki.

Az RMDSZ tanácsosa, Erős Levente kérdezett rá, hogy a közgyűléssel kapcsolatban valamilyen dokumentumot kapott-e a polgármesteri hivatal. A jegyző igennel válaszolt, mint közölte, érkezett jegyzőkönyv az említett közgyűlésről. A kérdésre, hogy annak tartalmát mikor fogják a testülettel közölni, a jegyző azt válaszolta: majd megkérdezi a polgármestert.

– Nincs időben tájékoztatva a tanács a város ügyeiről, valaki a város érdekei ellen dolgozik – hangzott el a többeket meghökkentő válasz után. – Látszik, hogy mindenki meg van félemlítve, valami olyan hátsó érdek lehet itt, amit mi nem látunk, csak azt tudjuk, hogy ez így nincs rendben – mondta Erős Levente.

Bajkó László felhívta a figyelmet arra, hogy egy jegyzőkönyvet csak záros határidőn belül lehet megtámadni, s feltette a kérdést, vajon nem emiatt ragadt-e a fiókban az említett irat.

– Ha kimegyünk emiatt a határidőből, abból hárombetűs ügy lesz, én viszem az aktákat Marosvásárhelyre – közölte.

Az EMSZ frakcióvezetője felháborodottan kérdezte meg RMDSZ-hez tartozó társait, meddig tűrik, hogy a szövetség színeiben tisztséghez jutó polgármester nem tájékoztatja a testületet, nem jelenik meg bizottsági vagy testületi üléseken, nem áll szóba a tanácsosokkal. Hasonlóan vélekednek, sokszor jelzik ugyanezeket a kifogásokat – ez volt a válasz.

FRISSÍTÉS:

Tévedett a jegyző

Pénteken reggel levélben értesítette a tanácsosokat Selyem-Hideg Norbert arról, hogy tévedett a jegyzőkönyv kapcsán. „Tárgyi tévedés volt azt közölni, hogy a polgármesteri hivatalba megérkezett az augusztus 12-i Monturist-közgyűlés jegyzőkönyve. Valóban érkezett szeptemberben egy jegyzőkönyv a városházára – amit a polgármesterrel folytatott egyeztetés után nem küldtünk ki a tisztelt Tanácsnak –, de ez nem az augusztusi ülésre vonatkozott, hanem a május 20-i közgyűlésről szólt” – írta a jegyző.

Barabás-Pál Hajnalka

: an accessible web community