Évelő hölgyek

Fotó: freepik.com

Nem is olyan rég még egyértelmű volt, hogy milyen egy ötvenes nő. Egy-két kivétel bizonyára mindenütt akadt, de azokra közel sem üdítő színfoltként nézett a környezetük, hanem valószínűleg inkább megbotránkoztatták a koruknak „megfelelően” öltöző és viselkedő kortársakat. Mára változóban van ez is.

Ötven az új harminc – gyakran olvashatunk erről a női és életmódmagazinokban. A témával komolyabb hangvételű írások is foglalkoznak, hiszen eléggé látványos jelenség, hogy a mostani ötvenes nők, legalábbis jó részük, már teljesen másképp él, másképp néz ki, mint pár évtizeddel ezelőtt a hasonló korú nők. Míg régebb ilyenkor már visszavonulóban, „leszálló ágban” voltak az asszonyok, ma egy különös konstellációt jelenítenek meg: hatalmas az élettapasztalatuk, de készek a megújulásra, fiatalosak, tudják, mit akarnak, és még sok tervük van. Nevet is adtak a kutatók a mai ötveneseknek: ők a megújuló, a „perennial”, az örök, avagy évelő generáció.

Ilyen is, olyan is

Szubjektív élményem, hogy a nagy kerek számhoz közeledve magam is ráébredtem, hogy egyszerűen nincsen előttem minta, modell arra, hogy milyen egy mai ötvenes nő. Anyáink többsége még a „hagyományos” képet mutatja. Ha, mondjuk, tíz-húsz évvel ezelőtt belebotlottunk egy érettségi találkozóról készült fotóba, a rajta szereplő emberek nagyjából egyformán néztek ki – egykorúnak látszottak. Ha ma betévedünk egy harminc-negyven éves találkozóra, már közel sem ez a kép fogad. Amit ott látunk, látlelete változó korunknak: a kisportolt, vékony, a legújabb divat szerint öltözött, harmincnak kinéző nőtől kezdve a konzervatív frizurás, visszafogott kosztümös asszonyságig széles skálán nézhetünk szembe a mai nőkkel.
A szociológusok azt mondják, hogy a perennialjelenség, az, hogy egyre kevesebben viselkednek a szokványos középkorú státusznak megfelelően, főleg a városi, magasabban képzett nők között érhető tetten.

Milyenek ezek a nők?

Bár nem digitális bennszülöttek, a modern kommunikációs lehetőségek iránti nyitottságuk miatt naprakészek, és intenzív kapcsolatrendszert működtetnek. Talán ehhez kapcsolható az is, hogy jóval nyitottabbak, jóval fogékonyabbak a változásra, mint elődeik hasonló életkorban, nem annyira elutasítóak az újdonságokkal, új helyzetekkel szemben, inkább kihívásként tekintenek ezekre. Szemléletmódjuk nem merevedett be, emiatt sokkal közvetlenebbül tudnak kapcsolódni a fiatalabbakhoz, a világhoz is akár. Az „új ötvenes” nő aktív, sokan kezdenek bele valami új elsajátításába, hiszen többnyire már felszabadultak a kisgyermeknevelés mindennapi feladatai alól, nagyrészt már egzisztenciát teremtettek, van idejük, és maradt jócskán energiájuk az önmegvalósításra.
A kutatók azt látják, hogy a perennialgeneráció életmódja a fiatalabbakéhoz hasonlít. Eljárnak szórakozóhelyekre, sportolnak, fontos lesz az egészséges táplálkozás és életmód. Többet utaznak, ez is hozzájárul a szélesebb látókörhöz: másképp is lehet élni, mint anyáink, nagyanyáink tették.

Vége a megalkuvásnak

Érdekes, hogy ebben az életidőszakban elég magas a válások aránya, Romániában is a legnagyobb számban húsz év együttélés után bomlanak fel a házasságok. Összefüggésben állhat ez is a perennialjelenséggel, hiszen a mostani ötvenes nők nagy része jóval tudatosabb saját jóllétével kapcsolatban. Amikor kirepülnek a gyerekek, és kiderül, hogy a házasság is kiüresedett, bátrabban tudnak váltani. Egyre több boldog, kiegyensúlyozott középkorú nőt lehet látni, aki egy mérgező, visszahúzó kapcsolat helyett inkább saját kezébe vette az életét.

Na de hogy néz ki?!

A perennial-hölgy karbantartja magát, nem hisz abban, hogy az elhízás a korral jár. Jó esetben már megtalálta a saját stílusát, de bátran mer kísérletezni, és tudatosan követi a divatot. Már nem annyira fontos, hogy mit mondanak mások, sokkal inkább az, hogy jól érezze magát a bőrében. A jelenség elterjedtségét az is jelzi, hogy kifutókon, rangos lapok címlapján is egyre gyakrabban jelennek meg ősz hajú, idősebb modellek. Nem agyonplasztikázott nők, hanem szépen öregedő, ám magukat jól tartó, büszke hölgyek, ráncokkal, meglazult bőrrel, de bomba jó formában. Ilyen a nő ötven-hatvan-hetven évesen – hirdetik. Ilyen is lehet – tegyük hozzá.

Asztalos Ágnes

: an accessible web community