Hirdetés

Eskütétel a pokol bugyraiban

Ha új év, akkor új hallgatók. Ha új hallgatók, akkor gólyatábor. Idén is megrendezte a HÖK a hagyományosnak számító gólyatábort, melynek célja, hogy az újdonsült hallgatók megismerkedjenek egymással. Az egész hétvégés eseményen közel száz gólya és szervező vett részt.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 2 perc
Eskütétel a pokol bugyraiban
Az idei sapis gólyatábor helyszíne Tusnádfürdő volt Fotó: Demeter Emese albuma

Új helyszíne volt az ez évi gó­lya­tá­bornak, a tus­nád­für­dői Tusnad Cam­ping adott otthont az eseménynek. A rendezvény összesen nyolcvan hallgatót mozgatott meg, amibe beletartoznak a gólyák és a szervezők is. Az esemény szeptember 29-én, csütörtökön kezdődött, az úgynevezett nulladik nappal, amikor a gólyák megismerkedhettek a várossal és az egyetemmel. Másnap reggel együtt utaztak ki a tábor helyszínére, ahol különböző kalandokban és játékokban vettek részt, amelyeken összerázódhattak egymással az újdonsült egyetemisták.
A tábor ideje alatt a gólyákat négy csapatra osztották. A csapatok egymással versenyeztek, a cél pedig az volt, hogy minél több pontot szerezzenek az összerázó csapatjátékok során. Az alternatív sportrendezvények mellett, például pókfoci vagy parasztolimpia, a gólyák kipróbálhatták magukat számos ügyességi és szellemi játékban is. Minden csapat kapott egy-egy mentorpárost, amely szintén játékkal készült számukra, valamint utat mutatott nekik az egyetemistaéletben.
– Elsőévesként nehéz volt a beilleszkedés az egyetemre, de a gólyatábor mindent megoldott. Rengeteg barátot szereztem. A csapatjátékoknak köszönhetően megtanultam, mit jelent a csapatszellem és az összetartás. Sok élménnyel gazdagodtam a három nap alatt, amit sosem fogok elfelejteni. Örülök, hogy részese lehettem a gólyatábornak. Ha valaki megkérdezné, hogy még egyszer végigcsinálnám-e, garantálhatom: a válaszom igen – fejtette ki gondolatait Farnas Fanni elsőéves turisztikai mérnök-menedzser szakos hallgató.
A sok mulatság és játék mellett megtartották a kulcsfontosságú be­avatóceremóniát is, ahol a gólyákat egyetemistákká avatták.
– Bekötött szemekkel, gyorskötözővel összekulcsolt kezekkel játszották el elrablásunkat, kezdetben „reális” emberrablók, később boszorkányoknak öltözött alakok kísértek a pokol bugyrai­ba. A lejátszott hangeffektek olyan hatást keltettek, hogy teljesen elfeledkeztünk a valóságról, érzékeinket vesztve olvadtunk bele a fiktív világba. Miután elértük a „pokol bugyrait”, letettük gólyaeskünket, miszerint örökké hűségesek leszünk az egyetemhez, tanárainkhoz, diáktársainkhoz, megőrizzük és gyarapítjuk az itt tanultakat – számolt be az eseményről Demeter Emese elsőéves világ- és összehasonlító irodalom – angol nyelv és irodalom szakos.
A gólyák eskütétele után a szervezők igyekeztek felkészíteni őket az egyetemi élet mindennapjaira. A hallgatók október 3-án, vasárnap hagyták el a tábort, szép emlékekkel, élményekkel és az egyetemi életre felkészülten mehettek haza.
– A gólyatábor számomra nagyon jó élmény volt. Hogy mivel is gazdagodtam ott? Új barátokkal és ismerősökkel, az egy csapathoz tartozás élményével és felejthetetlen emlékekkel. Eltekintve a napról napra erősödő izomláztól, amit a reggeli edzések és a csapatversenyek okoztak, a programok mind élvezhetők és érdekesek voltak, szerintem egy percig sem unatkoztunk. Ezenkívül muszáj megemlítenem az energia-utánpótlást is, hiszen a tábor ideje alatt nagyon jó ételeket ehettünk. A szóbeszédekkel ellentétben, a táborban végig biztonságban éreztem magam, és ha bármilyen problémám akadt, bármelyik szervezőhöz bizalommal fordulhattam. Ha össze kellene foglalnom, azt mondanám, bánnám, ha nem mentem volna el – összegezte gondolatait Kopacz Filoména elsőéves marketing szakos hallgató.
Az esemény mindenképpen sikeresnek könyvelhető el, nemcsak a gólyák, hanem a szervezők szempontjából is.
– Véleményem szerint sikeres gólyatábort zártunk ebben az évben, minden adott volt ahhoz, hogy jól sikerüljön az esemény, az időjárás a mi pártunkat fogta, a Camping pedig tökéletesnek bizonyult. Persze a gólyák, a szervezők, önkéntesek és mentorok voltak azok, akik igazán sikeressé tették az eseményt – vonta le a következtetéseket Hajdó Zsombor, a Hallgatói Önkormányzat elnöke.

Ferencz Arnold

Kövessen a Facebookon!