A gazdákra is gondoltak az Egyfeszten

Egyedi sajtélmény. Tejszerződéssel pecsételték meg a további együttműködést a székelyföldi sajtkészítők | Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

Egyedi sajtélmény címmel szervezett programot a Caritas Vidékfejlesztés a gazdáknak az Egyfeszten. Székelyföldön egyedi kezdeményezésnek lehetett részese a kilenc Kovászna és Hargita megyei sajtkészítő: ugyanazzal a recepttel, de más-más pincékben érlelődött, másképpen kezelt sajtjaikat hasonlították össze. A benevezők az eseményen közösen készítettek Szénasajtot.

Délelőtt a kilenc termelő által hozott tej összeöntésével kezdődött az esemény. Kastal László, a Caritas Vidékfejlesztés igazgatója megnyitójában rámutatott, elenyésző azok száma az országban, akik hasonló módszerrel készítenek sajtot, a székelyföldi érlelt sajtok konkurenciája Svájcban, Franciaországban található.

A kísérlet első számú célja a tanulás volt. A mondás, miszerint a jó pap is holtig tanul, hatványozottan igaz a sajtmesterekre, hiszen nap mint nap más-más tejjel találkoznak – hangzott el.

Konrad Suter svájci sajtmester, a Vidékfejlesztés mentora alkotta meg azt a receptet, amelyre kilenc Kovászna és Hargita megyei sajtkésztő „volt vevő”. Ők kapták meg a recept mellett a gyártási naplót és szabályzatot, majd elkezdődött a közös munka. Háromszor hármas csoportok alakultak, minden résztvevő három egymást követő hétfőn három sajtot készített három különböző baktériumkultúrával. Az egyik sajt a saját pincéjében maradt a sajtkészítőknek, a másik kettőt két másik pincébe vitték el. Így egy pincében három sajtkészítő egy-egy sajtja érlelődött 140 napon keresztül, mindenki a saját módszereivel kezelte. Júniusban volt pincelátogatás-sorozat, ahol minden egyes sajtot megkóstoltak és kiértékeltek. Itt kiderültek már azok az információk, hogy a tej minőségén és gyártáson kívül mekkora hatással van a sajtra a pince klímája, a sajtkészítő kezelési szokása.

– Olyan fontos a sajtnak a jó pince, mint a háziasszonyoknak a jó sütő. A kísérletnek pont ez volt a célja, hogy bebizonyítsuk, milyen hatást gyakorol a pince a sajtunkra – mondta el Konrad Suter svájci sajtmester. Értékelőjében kiemelte, nagyon kellett egymásban bíznia a kilenc termelőnek ahhoz, hogy átadja egy-egy sajtját más gazdának. Ezt az együttműködést érdemes folytatni, ennek érdekében Tejszerződést is aláírt a kilenc gazda.

Amíg az összeöntött tej sajttá formálódott az üstben, a termelők egymással és a többtucatnyi érdeklődővel is ismertették, miért kezdtek sajtkészítésbe, mi motiválja őket nap mint nap, hogy a  gazdálkodást ne adják fel, milyen buktatókkal szembesülnek a mindennapokban. Közben a sajtélményre készült sajtokból és más sajtkészítményekből is lehetett kóstolni, vásárolni, jelen volt egy mezőgazdasági gépeket, kellékeket forgalmazó cég, fejőgép-bemutatót tartottak, volt takarmánykiegészítő-kínálat, és méhészeti termékeket is lehetett vásárolni. A Szénasajtot áldás után kóstolták meg a résztvevők.

Barabás-Pál Hajnalka

: an accessible web community