Zene füleimnek: Operák az Arénában

A veronai aréna belső tere Fotók: Csermák Zoltán

A veronai Aréna épülete felé haladva már az utcán is a zenéé volt a főszerep. Egy gordonkás játszott az árkádok alatt, előtte méretes plakátra tűzte a pontos műsorát. Ha jól emlékszem, Bach művei vitték a prímet, de Beethoven, Fauré és a spanyol Cassado opusai is szerepeltek a jelzett repertoáron. Nem messze tőle egy hárfás adott elő népszerű darabokat, a két zene összeolvadt a tömeg zajával.
Huszonhét év után ismét beléphettünk az Arénába, s ez alkalmat adott egy kis nosztalgiázásra is. 1995-ben Franciaországba vitt az utunk feleségemmel és kisebbik fiammal, Ambrussal. Olaszországban megálltunk Veronában, s nagyon szerettünk volna egy előadásra jegyet szerezni az Arénába. Az árakat nem a magyar pénztárcákhoz méretezték, segítségünkre Marton Zoltán barátom, a világhírű énekes, Marton Éva férje sietett. Megadta Éva telefonszámát, akivel meg is beszéltem a találkozót. A művész aznap nem szerepelt, s kedvesen ránk szánta délelőttjét. Végigvezetett az Aréna zegzugos kulisszái között, majd a titkárságon kért tiszteletjegyet számunkra. Közös programunkat egy igazi olasz fagylaltozóban fejeztük be, ahol Éva – talán otthon lévő gyermekei lebegtek szemei előtt – fiamnak egy ebédnek is beillő fagylaltkölteményt rendelt.

A Csermák család az arénában

Aznap este Mascagni Parasztbecsület és Leoncavallo Bajazzók című két egyfelvonásos operáját játszották. Már jóval az előadás kezdete előtt elfoglaltuk helyünket, s megilletődve figyeltük az érkező közönséget. A publikum elég vegyes szerelésben jelent meg, az előkelőbb helyeken szmokingban feszítettek az urak, a színpadtól távolabb eső részeken az ünnepi öltözék igencsak ritka volt. Lassan sötétedett, mi is meggyújtottuk az előző részben említett gyertyákat, majd elkezdődött az előadás. A szereposztás ragyogó volt, Santuzzát Giovanna Casolla alakította, talán érdekes róla megemlíteni, hogy Torinóban Bartók A kékszakállú herceg vára női főszerepét is elénekelte. Turiddút Giorgio Merighi alakította, a híres tenor 2020-ban hunyt el. Alfio figuráját Bruno Pola személyesítette meg, őt kora legkiválóbb baritonjai között tartották számon. Polára Leoncavallo művében Tonio szerepét bízták rá, partnere a neves tenor Nunzio Todisco volt, sajnos Nedda alakítóját nem sikerült kibogoznom, a neve naplómban olvashatatlan. Az előadás természetesen életre szóló élményt jelentett nekem és feleségemnek, a fiam közepesen élvezte az esti procedúrát.
Az idei szezon június közepén kezdődött, s a műsorok fókuszában a híres rendező, Franco Zefirelli életműve áll, négy korábbi rendezésének, a Carmennek, az Aidának, a Traviatának és a Turandot-nak tapsolhat a közönség.

Csermák Zoltán

 

: an accessible web community