Új oktatási módszer: képzést indítanak a társas tanulás kipróbálói számára

Képzésen a pedagógusok. Kipróbálják a társas tanulás módszerét | Fotók: Zombori Nikoletta

Felkeltette a gyergyói pedagógusok figyelmét a társas tanulás elnevezésű oktatási módszer, amelyet még május végén ismertettek egy helyi konferencián. Ennek nyomán tizenöten gondolták úgy, hogy erre a már Magyarországon igen hatékonynak bizonyult módszerre váltanak ősztől, a napokban képzésen vesznek részt.

Kísérleti programként indul ősztől a társas tanulás tizenöt gyergyói-medencei általános iskolai osztályban. A pedagógiai módszerrel május végén ismerkedtek meg a tanítók Mezei János kezdeményezésére. A Magyari Polgári Párt (MPP) országos elnöke több területen is tapasztalta az oktatásbeli hiányosságokat, ezért szeretné Erdélyben is meghonosítani a hatékony módszert. Magyarországon 1982-ben finnországi mintára kezdték el a társas tanulás pedagógiai módszerrel oktatni a gyerekeket több iskolában.

– A társas tanulás során a diákok kiscsoportokban, aktívan vesznek részt az oktatásban. Ők maguk kezdeményezhetnek, szabad kezet kapnak abban, hogy kikkel szeretnének együttműködni. Sokkal nagyobb erőbedobással dolgoznak, nem kell őket másképp motiválni – így ismertette a módszer kidolgozója, dr. Benda József. Mint mondta, az elmúlt negyven évben bebizonyosodott, hogy a módszer jól működik, csak nyitott pedagógusokra és szülőkre van szükség hozzá.

Azok a gyergyói, többnyire pályájuk elején tartó pedagógusok, akik a májusi konferencián kedvet kaptak a kipróbálásához, most magyarországi tanítóktól, illetve Benda Józseftől sajátíthatják el a részleteket egy képzés során. Eddig online felületeken tartották a kapcsolatot, most először van alkalmuk a személyes tapasztalatcserére.

A társas tanulás programot a kísérleti tanév után – ha jók lesznek a tapasztalatok – további általános iskolai osztályokban is bevezetik.

Barabás-Pál Hajnalka

: an accessible web community