Tizenötmillió lej bírság három év alatt

Illusztráció

Összesen 15 millió lej értékben szabott ki bírságot az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) 2019 és 2022 között – közölte az Agerpres hírügynökség az ANRE közleményére hivatkozva.

Mint írták: a hatóság hétfői közleménye értelmében 2018-tól 68 vizsgálatot kezdeményeztek vagy folytattak le a nagykereskedelmi villamosenergia- és földgázpiac szereplőinél (földgáz- és villamosenergia-termelők, -kereskedők és -szolgáltatók, rendszerüzemeltetők), és ezek közül 49 zárult le eddig.

Az esetek többségében az Európai Parlament és a Tanács nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011-es rendeletének (REMIT) tiszteletben tartását ellenőrizték, különös tekintettel ennek 5. cikkére, amely tiltja a piaci manipulációt.

A villamosenergia-ágazatban 20 vállalatot összesen 13 millió lejes bírsággal sújtottak 36 piaci manipulációval kapcsolatos vizsgálat lezárulása nyomán. A megbírságolt vállalatok között van a MET Romania, a Petosolar, a Qmb Energ, a Nova Power and Gas, az Aderro, az A Energy Inds, az EFT Furnizare, a Transformer, az Electromagnetica, a Monsson és az Alive Capital.

A földgázszektorban összesen kétmillió lejes bírságot kapott az E.ON Energie, az E.ON Gaz Furnizare, a Tinmar és a Premier Energy. Jelenleg 19 kivizsgálás van folyamatban, ezek közül 14 a villamosenergia-, öt a földgázszektorban tevékenykedő vállalatoknál.

HN-információ

: an accessible web community