Természetes napvédelem

Fotó: freepik.com

Noha a csapból is az folyik, mennyire káros az intenzív nyári napfény és az UV-sugárzás, úgy tűnik, mégsem vesszük kellően komolyan a problémát. A sokak által folytatott struccpolitika ellenére bizonyított tény: a nem megfelelő védelem hosszú távon megbosszulja önmagát.

Sokunknak legkedvesebb emlékei közé tartoznak azok a gyermekkori nyári élmények, amikor három hónapon keresztül önfeledt játékkal töltöttük napjainkat a szabad levegőn, és sem nekünk, sem szüleinknek nem jutott eszébe a naptej rendszeres használata. A kedves nosztalgia ellenére azonban ma már a megváltozott, fokozott sugárzáshoz kell igazítanunk nyári napvédelmi rutinunkat a saját és gyerekeink egészségének megőrzése érdekében.

HétközNAP
Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a nap nem csak az üdülőtelepek fölött süt. Emlékeztetőül megjegyezzük, hogy tüzesen süt le a nyári nap sugára munkába menet, vásárlás közben a piacon és az egész napos rohangálás közben is. Ugyanolyan kíméletlenséggel, mint a strandokon, ahol még van esélyünk napernyővel és hűsítő italokkal enyhíteni azt a hőgutaközeli állapotot. Megdöbbentő eredményt kapnánk, ha összeszámolnánk, hogy egy átlagos hétköznapon mennyi időn át tesszük ki bőrünket a sugárzásnak, mindenféle védelmet mellőzve.
Nem kell elkeseredni, nem törvényszerű, hogy mazsolaként végezzük, összeaszalódva, megtöpörödve, ráncosan. Mindössze egy kis odafigyelést igényel, hiszen számtalan természetes házi praktika és natúrkozmetikum áll rendelkezésünkre, melyek kiváló alternatívaként szolgálnak a kemikáliákkal dúsított társaikkal szemben.
A nyári hónapokban fordítsunk kiemelt figyelmet arra, hogy napvédőt tartalmazó hidratáló arckrémet válasszunk, mely a kánikulában is hagyja lélegezni bőrünket. A közhiedelem ellenére a nyári bőrápolásra remek választás lehet a természetes, növényi olajok használata is, melyek könnyedén beszívódnak és egyáltalán nem hagynak zsíros érzést maguk után.
Fokozottan száraz bőr esetén segítséget nyújtanak azon természetes testvajak, melyek szintén fényvédő faktorral rendelkeznek. Ilyenek a kakaóvaj vagy akár a sheavaj.
Fontos, hogy a hajunkról se feledkezzünk meg, hisz a napsugarak a hajszálakat sem kímélik. Kényeztessük különböző ápolóolajokkal, például argán-, olíva- vagy avokádóolajjal. Dörzsöljünk néhány cseppet minden mosás után a hajvégekbe, hogy megelőzzük töredezésüket.

A szerelem nem napolaj!
Strandolás, nyaralás során különösen nagy mennyiségben érik bőrünket és hajunkat az UV-sugarak. A legfontosabb megértenünk, hogy a tökéletes barnaság születési adottságtól függően mindenki számára mást jelent. Egy világos tónusú bőrrel rendelkező személy akkor sem lesz soha mély csokibarna, ha magára zárja a szolárium ajtaját, vagy napi tíz órában pirítja magát a napon hetekig. A bőrszínünk elfogadása legalább olyan fontos, mint a testalkatunké. S mivel nem cserélgetjük szezonálisan, mint egy kabátot, hanem egy életen át szolgál, érdemes kímélni, vigyázni rá.
Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy a nyaralást árnyékban kell töltenünk, kendőben, kalapban és az egész arcunkat elfedő napszemüvegben. Mindössze egy kis napvédelemre és némi mértékletességre van szükség, hogy sokáig élvezhessük bőrünk szépségét és rugalmasságát.
Kevesen tudják, de a natúr kakaóvaj 6-os, míg a sheavaj 4-es fényvédő faktorral véd a napsugárzás káros hatásaitól, ráadásul egyenletesebb, szebb barnulást eredményeznek. Ez a védelem azonban csak akkor elegendő, ha már van egy kis alapszínünk, és fontos a rendszeres ismétlés. Ma már olyan tapaszok is kaphatók a különböző drogériákban, melyek színük változásával jelzik, mikor indokolt újra felvinni a napvédő készítményeket.
Mivel a fényvédelem a tűző, déli napsütésben, bőrszíntől függetlenül, senkinek nem elegendő, javasolt a napozás kerülése délelőtt 11 és délután 15 óra között, és az ezen intervallumon kívül eső időszakban is ajánlatos időnként árnyékba vonulni, hogy elkerüljük a napégést.

Ha mégsem úsztuk meg
Hogyha érzékeljük bőrünkön a napégést, azonnal vonuljunk árnyékba, és fedjük el az adott felületet lenge, jól szellőző anyaggal. Elengedhetetlen a belső hidratálás. Ez a kánikulában eleve fontos, az égés miatt azonban a bőr még több vizet párologtat, emiatt nagyon fontos, hogy pótoljuk szervezetünkben a folyadékot – lehetőleg ne édesített italokkal.
A hosszú kádas fürdőzéseket egy időre hanyagoljuk, hisz még inkább kiszárítja a bőrt, helyette langyos zuhannyal hűtsük vissza a bőr hőmérsékletét, minél gyakrabban.
Gyengéden masszírozzunk a nedves bőrbe natúr, lehetőleg parabén- és szilikonmentes hidratáló kozmetikumokat. Akár félóránként permetezzük az égett bőrfelületet nyugtató levendulavízzel, és kenjük be természetes aloe vera géllel.
Leégés esetén sajnos szinte elkerülhetetlen a hámlás, ami egy-két hét elteltével esedékes. Segíthetjük az elhalt hámsejtek eltávolítását, de soha, semmilyen körülmények között ne tépkedjük azokat! Használjunk gyengéd testradírt, hogy segítsük a bőr gyors regenerálódását.
Ha napallergiára utaló apró hólyagocskák jelennek meg bőrünkön, eltüntetésükben és megelőzésükben hasznos segítséget nyújtanak az E-vitamint és béta-karotint tartalmazó készítmények, melyek megóvják a bőrünket és hajunkat az erős sugaraktól. A béta-karotin antioxidáns hatásával ártalmatlanítja a napsugárzás következtében kialakult szabad gyököket, ráadásul aranybarna színt is kölcsönöz.
Ha erős fejfájást, hidegrázást, szédülést vagy hányingert tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz, ne kísérletezzünk házi praktikákkal!

Török Kata

: an accessible web community