Tánctábor, félgőzzel

XXV. alkalommal szervezték meg idén a Nemzetközi Gyimesi Tánctábort | Fotók: Ádám Gyula

A szokásosnál kevesebb résztvevővel, de idén is megtartották a Nemzetközi Gyimesi Tánctábort július 24. és 30. között. A 25. tánctáborban gyimesi és felcsíki táncokat tanulhattak kezdők és haladók, volt népdaloktatás, és népi hangszereken is tanulhattak játszani a tábor résztvevői. Napközben kézművesműhely, esténként táncház volt, tartalmas előadásokat tartottak, és helyismereti túra is volt.

Gyimesközéplokon, a művelődési ház környékén idén is különleges hangulat volt, hiszen néptáncosok és népzenészek lakták be a település központját. Kint furulyaszó és gyermekzsivaj, a művelődési házban gardon szólt, ritmusos lábdobogás hallatszott, és a táncoktatók határozott hangja is, ahogyan magyarázták a lépéseket. Az udvaron felállított sátor alatt gyermekek kézműves-foglalkozáson vettek részt. A tábor ideje alatt bundahímzést, csipkehorgolást, nemezelést, fonálján varrottast, karmantyúfán szövést, kötél- és ostorfonást, illetve bútorfestést gyakorolhattak. Az utóbbinak a nyoma még az asztalokon is látszott.

Népzenészek, táncosok és énekesek tábora

Mint megtudtuk, a gyimesi és felcsíki táncokat Szalay Zoltán, György Piros, André Csaba, André Zsuzsa, György Szabolcs és Rigmányi Lajos tanította, népdalokat pedig Erőss Jutka és Galaczi Hajnalka oktatott. A táborozók részt vehettek pásztorfurulya-oktatáson, de kobozon, hegedűn és gardonon játszani is megtanulhattak. Esténként táncházat tartottak, ami serketánccal ‒ gyermektánccal ‒ kezdődött, délutánonként pedig előadásokon lehetett részt venni. Pávai István Gyimes hangszeres tánczenéjéről, Benedek Árpád a gyermekjátékok szerepéről, Bernád Ilona a női szakralitásról, Szalay Zoltán a gyimesi és felcsíki táncok közötti párhuzamokról tartott előadást.

A megszokottnál kevesebben voltak

Szalay Zoltán szervező érdeklődésünkre elmondta, hogy közel 150 résztvevő volt, vagyis kevesebben voltak, mint ahányan szoktak lenni. Többnyire Erdélyből és Magyarországról jöttek, de voltak Franciaországból, és több román nemzetiségű hangszeres és táncos is részt vett.

Mivel a helyi gyerekek ingyen részt vehetnek a tábor programjain, ezért nagyon népszerű az ő körükben a tánctábor, idén közel százan jöttek el. A szervező elmondása szerint annak ellenére, hogy kevesebben jöttek, mint az előző években, jó hangulat volt, és volt, hogy az esti táncház hajnalig tartó énekléssel végződött.

‒ Reméljük, hogy nem kell túl sok időnek eltelnie ahhoz, hogy táborunk hangulatának és színvonalának a híre újra elterjedjen – tette hozzá a szervező.

A tábor résztvevői közül páran érdeklődésünkre elmondták, hogy idén nyáron több tánctáborban is részt vettek már, és több helyen is azt tapasztalták, hogy kevesebb a résztvevő. Mint mondták, emiatt a tábori élet nem annyira pezsgő, mint ahogy azt megszokták, de van előnye is, hiszen az oktatóknak több idejük van tanácsokkal ellátni a táncolni, énekelni és zenélni tanulókat, és jobban oda tudnak figyelni egymásra.

Péter Ágnes

: an accessible web community