Találkozási pontok Gyergyószárhegyen

Nyáron művésztelepek otthona Szárhegy. Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Újabb képzőművészeti alkotások születtek az elmúlt tíz napban Gyergyószárhegyen: az őszi művésztelep meghívottaival együtt idén közel negyven képzőművész alkotott itt, tovább gazdagítva a település több évtizedes gyűjteményét.

A péntek délutáni kiállításmegnyitón Ferencz Zoltán, a Szárhegyi Kulturális és Művészeti Központ munkatársa elmondta: Csillag István képzőművésszel közösen, még a járványhelyzet előtt szerették volna meghívni egykori tanáraikat és egyetemi társaikat, hogy közösen alkossanak a szárhegyi művésztelepen. Az elképzelés most valósulhatott meg, a temesvári meghívottak mellett Magyarországról és Erdély különböző részeiről is érkeztek művészek, hogy közösen alkossanak Gyergyószárhegyen, így jelen volt Adriana Lucaciu, Bajkó Attila, Balassa Boglárka, Bíró Boglárka, Csillag István, Csillag R. Imola, Fazakas Barna, Fazakas Ildikó, Ferenc S. Apor, Ferencz Zoltán, Léstyán Csaba, Orbán Zsófia, Siklódy Ferenc, Silviu Nopcea és Szepessy Béla.

Szárhegy híd szerepet kell betöltsön a képzőművészet terén Bukarest és Budapest között, művésztelepeinkkel ezt évről-évre igyekszünk tovább erősíteni. A MAMŰ Társasággal közösen szerveztük a nemzetközi művésztelepet, emellett a társaság tagjainak júliusban újabb találkozónak adott helyet Szárhegy. A harmadik, őszi művésztelepet romániai és magyarországi meghívottakkal megpróbáljuk úgy kiépíteni, hogy elérjük: Romániában is legyen hangsúlyosabban jelen Szárhegy, a művészet vonatkozásában – mondta el érdeklődésünkre Ferencz Zoltán szervező. Hozzátette: a magyarországi képzőművészeti életben ismerik Szárhegy nevét, míg Romániában a fiatal generáció tagjai hallottak ugyan róla, de el kell érni, hogy idejöjjenek és megtapasztalják az alkotás örömét.

A tizennégy művész tíz napon át alkotott a településen, a három művésztelep alkalmával pedig közel negyvenen voltak itt.

A gyergyószárhegyi képzőművészeti gyűjtemény az elmúlt ötven évben átlagosan évente negyven alkotással gazdagodott. Ahhoz azonban, hogy az ideérkező művészeknek megfelelő alkotási körülményeket tudjunk biztosítani, műtermekre lenne szükségünk, olyan beruházásra, amely tágas terekkel bővítené a jelenlegi felületeket – összegzett Ferencz Zoltán.

Boncina-Székely Szidónia

 

 

: an accessible web community