Színházbemutató Gyergyószentmiklóson: A Portugál

Próbafotó. Szerdán bemutatják az előadást | Fotó: Kozma Péter

Egressy Zoltán közkedvelt tragikomédiáját mutatja be Tóth Árpád rendezésében a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház szeptember 14-én, szerdán este hét órától. A darab színre vitele érdekes színházi kísérlet, amely arra a kérdésre keresi a választ, hogyan tud működni kocsmai környezetben az elvágyódás-maradás kérdésköreit feszegető tragikomédia.

Sajtótájékoztatón ismertették az új kocsmaszínházi darabot| Fotó: Kolozsi Borsos Gábor

Albu István, a Figura Stúdió Színház igazgatója a sajtótájékoztató kezdetén elmondta: a művelődési központ felújítása miatt a gyergyószentmiklósi színház új tereket, lehetőségeket keres arra, hogy közelebb vigye előadásait a közönséghez. A Portugál című darab próbafolyamatai a OneSes Pubban zajlottak, és az előadás bemutatója is itt lesz.

– A színházcsinálás akarata nem áll meg a székhelyünk felújítása miatt, hanem új terekbe költözik, szerencsére vannak olyan kocsmák, ahol a kultúra, a színház támogatása egyre fontosabbá válik – részletezte Albu István.

A darab rendezője, Tóth Árpád a próbafolyamatok kezdetekor találkozott először a színészekkel; több kocsmaszínházi darab rendezése mellett régi álma volt színre vinni A Portugált, sajátos terekben.

– Több szempontból is izgalmas számomra az elvágyódás-maradás kérdésköreinek bemutatása, hiszen különböző helyszínekre fog utazni a darab. Nem fogom látni mindegyik teret, ahol helyet kap az előadás, a kellékek kapcsolják majd össze a helyszíneket. Ez a helyzet kilök a komfortzónából színészt és nézőt egyaránt, hiszen sokszor érezzük saját életünkben is, hogy megállt az idő, de mindig jönnek új impulzusok: az előadás azt vizsgálja, hogy álságosak-e, és hogy észrevesszük-e ezeket – mondta el Tóth Árpád.

Az előadásban a társulat valamennyi tagja megformál egy-egy irgácsi figurát: exrendőrt, kocsmárost, állandóan ittas feleséget, hitevesztett papot, szerelmet nem remélő lányt. Ezek az emberek a falu kocsmájában találkoznak, és mind vágynak valamire, várakoznak valami után. A nézők nem csak szemlélői, hanem részesei az előadásnak, testközelből követhetik végig a falu lakóinak történetét.

A darab zeneszerzője Ila Gábor, jelmeztervezője Pál Alexandra, dramaturgja pedig Máthé Barbara. A nem mindennapi jelmezek egy realista térben érvényesülnek, az előadás része az élő zene is.

A helyek száma korlátozott: a OneSes Pubban negyven nézőt tudnak fogadni; jegyek elővételben a figura.biletmaster.ro oldalon, illetve előadás előtt a helyszínen kaphatók. Helyfoglalás és információ a 0752–227011-es telefonszámon. A Portugál soron következő előadása szeptember 15-én, 19 órától lesz ugyanott, majd Gyergyóalfaluban is bemutatják.

A gyergyószentmiklósi színház folytatja Színész házon kívül projektjét: szeptemberben Faragó Zénót és Vajda Gyöngyvért ismerhetik meg a nézők szeptember 17-én, egy családoknak szóló eseményen.

Boncina-Székely Szidónia

: an accessible web community