Szenes napok és vadászkiállítás

Őshonos és távoli vidékek trófeái jól megfértek egymás mellett | Fotó: Hadnagy Éva/Ábel

Két év kihagyás után immár huszadjára rendezték meg a Szenes Napokat, amely Farkaslaka község legnagyobb rendezvénye. A háromnapos esemény ezúttal is nagy népszerűségnek örvendett, a kikapcsolódni vágyókat nem rettentette el a zord időjárás és a sár sem. Idén is számos kulturális program, vetélkedő, kiállítás várta az érdeklődőket, esténként pedig koncertektől volt hangos a Kalonda-tető.

AXX. Farkaslaki Szenes Napok hivatalos megnyitóját szombat délután tartották a Kalonda-tetőn felállított nagyszínpadon. Kovács Lehel polgármester üdvözölte a jelenlévőket és a testvértelepülések képviselőit. Mint mondta, minden évben ad valami újdonságot a rendezvény, idén a kedvezőtlen időjárás ellenére is bizonyságot nyert, hogy nem hiába dolgoztak.
– Udvarhelyszék egyik legnagyobb rendezvénye a Szenes Napok, és büszkék vagyunk arra, hogy ezt évről évre meg tudtuk szervezni, még akkor is, ha néha szűkösebb volt az anyagi keret. Idén is, úgy gondolom, tartalmas és változatos programot tudtunk összeállítani – fogalmazott az elöljáró. A megnyitón jelen volt Vincze Lóránt európai parlamenti képviselő, aki – mint mondta – a Szenes Napok volt számára a nyárzáró rendezvény, hiszen hétfőtől már újra Brüsszelben folytatja a munkát. Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke is köszöntötte a résztvevőket és gratulált a színvonalas rendezvényhez a szervezőknek.

Vadászkiállítás és születésnap

Fennállásának 20. évfordulóját ünnepli a farkaslaki Gordon Vadásztársulat, így összekapcsolták az eseményeket, és a Szenes Napok keretében ünnepelték a jeles évfordulót. Nagyszabású kiállítással készültek, amelyet a helyi sportcsarnokban rendeztek be. Trófeákat, bőröket, preparátumokat láthattak az érdeklődők, amelyeket nemcsak a társulat területéről ejtettek el az elmúlt 20 év során, hanem külön részlegként a vadásztársulat tagjainak külföldön szerzett trófeáiból is készült bemutató. Jól megfért egymás mellett a kafferbivaly, a jávorszarvas, az oryx és a különfélébb antilopok az őshonos állatok mellett, mint a farkas, őz, hiúz, vaddisznó vagy a medve. Több száz állat trófeáját csodálhatták meg az érdeklődők. A vadászkiállítás hivatalos megnyitójára szombat délben került sor. Kovács Lehel polgármester üdvözölte elsőként az egybegyűlteket, majd Jakab Lehel és Fancsali István, a Gordon Vadásztársulat vezetői ismertették a társulat történetét a megalakulástól kezdve egészen napjainkig, felhívva a figyelmet a vadgazdálkodás fontosságára.
Fodor József miniszteri tanácsadó, vadgazdálkodási szakértő is jelen volt az eseményen, és osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel a mai romániai vadgazdálkodásról Mint mondta, fő probléma, hogy Romániában még mindig nem sikerült megértetni az emberekkel, hogy a vadgazdálkodás nem egyenlő a vadászattal, az csupán egy kis szelet a nagy egészből. – Jelen pillanatban nemhogy nincs az őt megillető helyén a vadászat, hanem a legutóbbi felmérések szerint a lakosok 70-80 százaléka egyenesen ellenzi azt. Ennek legfőbb oka a tájékozatlanság, hiszen fogalmuk sincs arról, hogy mit jelent a vadgazdálkodás – vélekedett a szakember. Az ünnepi megnyitón közreműködtek a háromszéki Székely Vadászkürt Egyesület fúvósai. A rendezvényen a vadásztársaság tagjai és azok családtagjai mellett jelen voltak a testvértelepülések képviselői, illetve a környékbeli vadásztársaságok vezetői is meghívást kaptak. A színvonalas kiállítást szombaton és vasárnap lehetett megtekinteni.

Fotó: Hadnagy Éva

Tamási Áron emléke előtt is tisztelegtek

Tamási Áron-emlékév lévén, a XX. Szenes Napok programjában is helyet kapott a nagy íróra való emlékezés. Szombaton a Maros Művészegyüttes jóvoltából láthatta a közönség az Ábel című táncjátékot. A csodás élményt nyújtó előadásban a tánc nyelvén fogalmazták meg Ábel figuráját a táncosok, de nem maradhattak ki Ábel fő gondolatai az igazságról, a székely létről és a lélek tisztaságáról sem. A darabban Tamási Áron szövegrészletek is elhangzottak, a székely nyelvből és gondolkodásmódból áradó derű jellemezte a darab hangulatát. A táncjátékot Varga János rendezte, koreografálta.

Egész napos lovas programok

A Lófő Lovascsapat jóvoltából szombaton és vasárnap egész nap lovas programok váltották egymást a Kalonda-tetőn. Ügyességi versenyek, lovasíjász-bemutató, buszkasi, díjugrató verseny, rönkhúzó verseny, lószépségverseny és lovaskaszkadőr-bemutatót is láthattak az érdeklődők. A színvonalas rendezvényeket nagy érdeklődés övezte.

 

Fergeteges bulik

Az estéket mindhárom nap koncertek zárták, számos hazai és magyarországi együttes lépett színpadra és biztosította a jó hangulatot. Pénteken a 6Chapter zenekar, ByeAlex és a Slepp, valamint a Zorall együttes lépett színpadra, szombat este a községbeli Terra Siculorum együttes kezdte a koncertek sorát, majd Szikora Róbert és az R-GO következett, végül pedig a Transylvanium zenekar biztosította a jó hangulatot. Tegnap a Snapsz Band és Kowalsky meg a Vega zenekar koncertje zárta a XX. Farkaslaki Szenes Napokat.

Hadnagy Éva

: an accessible web community