Székelyföldi Agro-Kultúra sátor

Kerekasztal-beszélgetés Tusványoson. Fókuszban a helyi termékek Fotó: László F. Csaba

A 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényei a szórakozás mellett számos tartalmas előadást kínálnak a tematikus sátrakban, így a Tamási Áron Székelyföldi Agro-Kultúra sátorban is.

Megkezdődött tegnap a 31. Tusványos, ahol a szórakozás mellett ismét nagy hangsúlyt helyeztek a szakmai előadásokra. Nem volt ez másképp az első napon, tegnap sem, amikor már számos érdekes előadáson vehettek részt az érdeklődők a Tamási Áron Székelyföldi Agro-Kultúra sátorban.
A helyi termékek mozgalmát boncolgatta Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója, Könczei Csaba és Magyar Lóránd parlamenti képviselő, Szolláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere, valamint Varga Péter Miklós stratégiai tanácsadó. A kerekasztal-beszélgetésen kitértek a helyi termékek előállítására, feldolgozására, értékesítésére, illetve a nehézségekre. Hangsúlyozták, nagyon fontos kiemelt figyelmet fordítani a fogyasztókra, valamint a fiatal generációra, hogy megértsék, miért fontos az egészséges élelmiszer fogyasztása.
– Arra is törekszünk, hogy a közétkeztetésbe vezessük be a helyi biotermékeket. A menzán fogjuk elsősorban bevezetni azt, hogy az ételek egészséges, helyi élelmiszerekből készüljenek, azt fogyasszák a gyermekek. Nem az a célunk, hogy nagy piacokra törjünk, hanem az, hogy a helyi emberek ezt az élelmet tudják fogyasztani, ezért a biotermékeket a konvencionális termékek árán értékesítjük – mondta el Szolláth Tibor.
Mint elhangzott, Hargita megyében a székely termékek értékesítésére, a termelők támogatására fektették eddig leginkább a hangsúlyt, de elkezdtek a fogyasztói csoportokkal is foglalkozni. Felmérések során kiderült, hogy leginkább törzsvásárlók járnak a helyitermék-vásárokra, mindennek az alapja pedig a kialakult bizalom.
Kora délután a Turizmus itthon és otthon elnevezésű kerekasztal-beszélgetésen Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Fülöp László Zsolt, Szováta polgármestere, László Endre, a Székelyföldi Turisztikai Desztináció Management Klaszter elnöke, nem utolsósorban pedig Szabó Károly, a VisitHargita igazgatója osztotta meg gondolatait. Megvitatták a turisztikai adó bevezetésének szükségességét, illetve kiemelték, hogy nagy nehézséget okoz a munkaerő hiánya. A turisztikai adó mértékét helyi szinten határozzák meg, az így begyűlt összeg a turizmus népszerűsítésére fordítható.
Ifjúsági szervezetek is bemutatkoztak, elmondták, milyen módon foglalkoznak az innováció kérdésével.
Végül az Erdélyi Magyar Borászok Egyesülete és a gyimesi Tatros tejszövetkezet közreműködésével tartottak bor-, pálinka- és sajtkóstolót, az est hangulatát pedig a székelykeresztúri Lelkes Zenekar biztosította.
Ma is több előadással készülnek a sátornál, mint például az ukrán háború hatása az élelmiszerellátásra, illetve beszélnek az agrár felsőoktatás kihívásairól és lehetőségeiről Székelyföldön. Bemutatják az Édes ízek Székelyföldről könyvet, illetve ma is lesz bor-, sajt- és pálinkakóstoló.
Holnap előadást hallgathatnak meg az érdeklődők Kárpát-medence – a jövő meghatározó agrár-erőtere címmel, illetve beszélnek a GreenDealnek az európai mezőgazdaságra gyakorolt hatásáról, szombaton pedig a Digitális Agrárakadémia Mintaüzemet mutatják be.

Szilágyi Dalma-Orsolya

: an accessible web community