Szakmaiság, hatékonyság és hosszú távú előnyök a közbeszerzésben

A központosított közbeszerzésekről szólt az a konferencia, amelyet csütörtökön tartottak a megyeháza amfiteátrumában – tájékoztat közleményében Hargita Megye Tanácsa.

Az országban jelenleg három központosított közbeszerzési egység működik, amelyből az egyik Hargita Megye Tanácsa. A megyei tanács az Országos Közbeszerzési Ügynökség partnere, részt vesz az Országos Közbeszerzési Stratégiába foglalt intézkedések végrehajtásában – áll a közleményben.

Az értekezleten részt vett Iuliana Feclistov, az Országos Közbeszerzési Ügynökség elnöke, Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Groza Noémi, a Közbeszerzési Szolgálat vezetője, Mihai Alexandra és Dan Muscalu szakértők az Ernst &Young által vezetett konzorciumból, továbbá online még százan csatlakoztak.

Korábban Hargita Megye Tanácsa online webinárium formájában, az Országos Közbeszerzési Ügynökség támogatásával és részvételével, szeptember 13-án tájékoztatót szervezett vállalkozók számára, amelynek fő témája volt az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer (SEAP) funkciói, valamint az elektronikus közbeszerzési rendszerben tapasztalt akadályok megoldása.

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke kifejtette, hogy a központosított közbeszerzési egységhez való csatlakozásnak köszönhetően több önkormányzatnak segítséget tudnak nyújtani, nagymértékben megkönnyítik a bürokratikus teendőket. A cél az, hogy megyei és regionális szinten is csatlakozzanak a helyi vállalkozások, egyenlő esélyt biztosítanak számukra a közbeszerzéseken.

Az Európai Beruházási Bank saját szakértőiből és az Ernst & Young által vezetett konzorcium tanácsadóiból álló csapat támogatja Hargita Megye Tanácsát a helyi központosított beszerzési egységek létrehozásában és működtetésében a SIPOCA 625 projekt révén.

A konferencián széles körben megvitatták a központosított egység hasznát, valamint olyan témákat, mint például: a közbeszerzések azon kategóriái, amelyek alkalmasak a helyi szintű központosításra, a helyi szintű központosított közbeszerzési egység működése és működtetése, a központosított egységhez történő csatlakozási eljárás. Iuliana Feclistov, az Országos Közbeszerzési Ügynökség elnöke szerint az ajánlatkérők növekvő érdeklődését követően megállapítható, hogy az elvégzett munka kezdi meghozni a kívánt eredményeket.

Groza Noémi, Hargita Megye Tanácsa közbeszerzési osztályának vezetője az egyik nagy eredménynek azt nevezte, hogy a központosított egység elindulása óta nagy mennyiségű adatokat dolgoztak fel a szerződéskötési stratégiák számára és a pályázati dokumentációkhoz, valamint reális rálátást sikerült kialakítani, illetve sikerült feltárni a gazdasági szereplők azon problémáit, amelyekbe a pályázatok során ütköznek. Ezek a problémák általában a pályázatok hozzáféréséhez, a dokumentációk feltöltéséhez, piaci tranzakciókhoz és általánosságban a közbeszerzésekről szóló információkhoz fűződnek.

A konferencia következtetése szerint az olyan központosított közbeszerzési egységnek, mint amilyen Hargita Megye Tanácsa, feladata helyi szinten a gazdaságilag és társadalmilag hatékony közbeszerzés megvalósítása, a környező helyi és más szomszédos települések ajánlatkérőinek keresletét szisztematikusan összevonva. Ennek célja, hogy az ajánlatkérők számára költségmegtakarítást is eredményezzen.

HN-információ

: an accessible web community