Stigmák helyett cselekvés

Az egykori határvadász-laktanya. Ma sport- és fitneszterem, cukrászda, fodrászat, könyvtár is áll az itt kezelt betegek rendelkezésére | Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Mindmáig azok az egykori határvadász-laktanyák Gyergyótölgyes jelképei, amelyekben jelenleg a pszichiátriai kórház működik. A harmincegy részből álló épületkomplexumban jelentős felújításokat végeztek az elmúlt néhány évben, emellett több szakorvos idevonzásával a betegellátás minősége is javult. Hogyan telnek egy pszichiátriai kórház betegeinek, orvosainak és ápolóinak mindennapjai? Ennek jártunk utána gyergyótölgyesi riportunkban.

Gyergyótölgyes kapcsán sokaknak a pszichiátriai kórház jut eszébe, nem véletlenül, hiszen a településképet meghatározó épületkomplexumban több évtizede működik a Hargita Megye Tanácsa alárendeltségébe tartozó intézmény. Az épületkomplexum igazgatói irodájában Csibi Veronica menedzser fogad, aki 2010 óta vezeti az intézményt, annak minden nehézségével és kihívásával együtt.
– Amikor idekerültem vezetőnek, egyetlen szakorvos volt a kórházban, és több mint háromszáz beteg. Bár köztudottan orvoshiány van az országban, Tölgyesre még nehezebb szakembereket vonzani, hiszen nincs vasútállomása, rosszak az idevezető utak, s bár a táj nagyon szép, nem igazán van világi élet itt. Ennek ellenére jelenleg nyolc orvosunk van, közülük ketten szülési szabadságon; Jászvásárról és Marosvásárhelyről járnak hozzánk, mellettük hatvanhárom asszisztens és hatvannégy ápoló dolgozik, ők foglalkoznak a 206 beteggel a különböző részlegeken. Emellett pszichológusunk, két járóbeteg-rendelőnk, laboratóriumunk is van, s bár jobb a helyzet, mint néhány évvel ezelőtt, továbbra is szükség lenne orvosokra – ismerteti a kórházról szóló legfontosabb információkat Csibi Veronica.

Tölgyesi látkép | Fotó: Boncina-Székely Szidónia

A 2010 óta a megyei önkormányzat alárendeltségébe tartozó kórház 218 alkalmazottal működik, ami soknak tűnhet, de ha számításba vesszük, hogy saját fűtésrendszer, víztisztító rendszer, mosoda, konyha és varroda is tartozik a kórházhoz, már másképp látjuk a számokat.
A hatalmas, parkosított udvaron minden bizonnyal eltévednénk, de szerencsére szakszerű „idegenvezetőt” kapunk Moldován Marius főasszisztens személyében, aki végigvezet a pavilonrendszerben működő épületek sokaságán.
A pavilonok közül hat épületben vannak betegek: hatvannégy ágyat akut, 211-et pedig krónikus betegeknek tartanak fenn, s ahogy az udvaron végigsétálunk, feltérképezhetjük a betegek által igénybe vehető szabadidős elfoglaltságokat is. Cukrászda, sport- és fitneszterem, pingpongasztal, klubhelyiség, fodrászat és könyvtár áll a betegek rendelkezésére, hogy – ha állapotuk lehetővé teszi – hasznosan tölthessék szabadidejüket.

A kórházudvar kiváló rehabilitációs hely | Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Ergoterápia, a pozitív változások elindítója

A cselekvés önmagában is gyógyító hatású – ebből az alapelvből indul ki az ergoterápiának nevezett speciális kezelés, amely pedagógiai, orvosi és pszichológiai módszerek ötvözésével segíti a pszichiátriai betegségekben szenvedőket a rehabilitációban. A gyergyótölgyesi kórházban kiemelt figyelmet és fontosságot tulajdonítanak ennek a módszernek: kézműves-tevékenységekkel, festéssel és rajzolással gyógyulhatnak a betegek, emellett segítenek a melegházakból begyűjteni a zöldségeket, füvet kaszálni és összeszedni, virágot ültetni a parkban, elpakolni a vásárolt élelmiszert.
Miután megnézzük a betegek által készített kivételes szépségű festményeket, rajzokat és különböző kézműves tárgyakat, a felújított mosodába, korszerű konyhába és a hatalmas üvegablakokkal ellátott étkezdébe vezet az utunk. Éppen ebédidő van, így nagy a sürgés-forgás a konyhában. Innen a felújított hőközponthoz megyünk, majd megcsodáljuk a melegházakban növekedő paradicsomokat és uborkákat, valamint a lakóházakat, ahol az alkalmazottak egy része is él.
Moldován Marius a közel egyórás sétánk végeztével visszatér munkájához, amelyet csaknem huszonnyolc éve végez türelemmel és végtelen alázattal. A nehézségeket nem titkolva és a kérdésre, miszerint hogyan tudja ezt az embert próbáló hivatást ilyen hosszú ideje végezni, egyszerűen válaszol: ezeknek a betegeknek szükségük van szakszerű ellátásra, törődésre, figyelemre.

Üde színfolt a kórházban a betegek munkája | Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Nehéz kérdésekben is pozitívan

A krónikus pszichiátriai osztály a következő megállónk, ahol dr. Sechelariu Larisa pszichiáter főorvos vár minket mosollyal az arcán. Bár ezen az osztályon kezelik a legsúlyosabb pszichiátriai betegeket, és az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy számuk hihetetlen gyorsasággal nő, a fiatal szakember nemcsak a nehézségekről beszél, hanem a pozitív tapasztalatokról is. Arra bátorít minket, hogy fogalmazzuk meg bármilyen banálisnak vagy kényelmetlennek tűnő kérdésünket, hiszen valójában senki nem tudja részleteiben, hogy mi történik egy ilyen intézményben.
– 2020 februárjától dolgozom ebben az intézményben, a munkámhoz tartozik a pszichiátriai betegségek széles tárháza a depressziótól a skizofréniáig, valamint a drogfogyasztás által kiváltott pszichiátriai állapotok kezelése – ad képet munkájáról a főorvosnő, hozzátéve, hogy a Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában és Gyergyótölgyesen működő ellátás ellenére sok esetben el kell utasítaniuk a betegeket, hely- és szakorvoshiány miatt.

Asszisztensek munka közben | Fotó: Boncina-Székely Szidónia

A gyergyótölgyesi kórházban egy női és egy férfi akut pszichiátriai betegségeket kezelő osztály van, ide többnyire enyhe depresszióval küzdő betegeket utalnak be, akiknek a kezelése rövid ideig tart. A krónikus osztályokon belül többféle besorolás van, itt egy pavilont az oligofrén (örökletes alapon vagy fertőzés következtében fellépő gyengeelméjűség – szerk. megj.) betegek kezelésére tartanak fenn, akik már több évtizede a kórház lakói. Emellett a női és férfi krónikus pszichiátriai betegeket fogadó osztályokon kezelnek betegeket: itt a minimális benntartózkodási idő hat hónap, ennyi kell ahhoz, hogy pozitív változások következzenek be a kezelések hatására. Az itt tartózkodó betegek esetében két személynél tudják jelenleg alkalmazni az ergoterápiát.
– Pozitívan változik a betegek állapota, szemmel láthatóan megnyugodnak, tudnak összpontosítani, hiszen a feladat, a felelősségtudat kimozdította őket az állapotukból. Gyönyörűen rajzolnak – mondja őszinte elismeréssel a főorvosnő, majd a zeneterápia jótékony hatásairól beszél, amelyet ugyancsak alkalmaznak az intézményben.
A gyergyótölgyesi pszichiátriai kórházba az ország harminc megyéjéből érkeznek betegek: Csibi Veronica igazgatónő szerint visszatérő betegeik – bármennyire furcsán is hangzik – üdülőközpontnak nevezik az intézményt, ahol valódi közösség kovácsolódott betegek, ápolók és orvosok között.

Boncina-Székely Szidónia

: an accessible web community