Oktatási közvita: négyszeresére emelik az ingázó diákok utaztatására szánt keretösszeget

Ingázó diákok a csíkszeredai buszállomáson | Fotó: László F. Csaba/Archív

Az Oktatási Minisztérium, a tanulók képviselői, a Romániai Megyei Tanácsok Országos Szövetsége, a Romániai Községek Egyesülete, az ombudsman és a civil társadalom képviselői pénteken megegyeztek abban, hogy négyszeresére emelik a lakóhelyüktől eltérő településen iskolába járó tanulók utaztatására szánt keretösszeget.

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter pénteken arról számolt be, hogy a 2011/1-es tanügyi törvény módosításának közvitáján, amelyen tanulók érdekvédelmi szervezetei, a Romániai Megyei Tanácsok Országos Szövetsége, a Romániai Községek Egyesülete, az ombudsman és a civil társadalom képviselői vettek részt, hét javaslatról született megállapodás.

Az egyik megállapodás értelmében négyszeresére emelik a lakóhelyüktől eltérő településen iskolába járó tanulók utaztatására szánt keretösszeget. Három kilométeres távolságig havi 60 lej átalányösszeget biztosítanak, a három kilométert meghaladó távolságok esetében pedig a 60 lej/hó összeget kilométerenként 6 lej/hó összeggel növelik. Ha az utazás ennél többe kerül, akkor a támogatás növelhető – írta Cîmpeanu a Facebookon.

Az egyeztetések során azt is javasolták, hogy biztosítsák a jogi keretet, amely lehetővé teszi a helyi hatóságok számára, hogy támogassák a speciális iskolai szállítást az oktatási intézménybe/az oktatási intézményből mind az elemi, mind az általános, mind pedig a gimnazista diákok számára.

Az egyösszegű juttatás nem adóköteles, és nem veszik figyelembe az ösztöndíj vagy szociális támogatás elnyeréséhez szükséges családtagonkénti havi nettó átlagjövedelem kiszámításánál.

Azoknak a tanulóknak, akik a lakhelyüktől eltérő településen tanulnak, és ott bentlakásban vagy albérletben laknak, az Oktatási Minisztérium költségvetéséből megtérítik havonta négy oda-vissza út, valamint minden hivatalos ünnep alkalmával egy oda-vissza út költségeit az iskolavégzés helyszíne és a lakhelyük között. A kifizetés az utazási okmányok alapján történik – tájékoztatott a tanügyminiszter.

HN-információ/Agerpres

: an accessible web community