Nyolcadikosok záróvizsgája: egyetlen tízes átlag sincs megyénkben

Nem sokkal dél előtt nyilvánosságra hozták a nyolcadikosok záróvizsgájának az eredményeit. A jegyek megtekinthetők az evaluare.edu.ro oldalon, illetve minden iskola kifüggesztette kinyomtatott formában is a listát.

Harmadik éve nem névvel, hanem egy kódszámmal kereshetnek rá a honlapon az érdeklődők az eredményekre. Megyénkben 125 tanintézetben zajlott az abszolválónak, kisérettséginek is nevezett országos értékelővizsga. Egyetlen tízes általános sincs, a legjobb, 9,77-es vizsgaátlagot a maroshévízi O. C. Tăslăuanu Gimnázium tanulója érte el, tulajdonképpen a három legjobb eredmény mind-mind román tannyelvű általános iskolából származik.  A legjobban teljesítő magyar diák 9,73-as általánossal a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskola tanulója.

A jegyekkel elégedetlenek csütörtökön 16 és 19 óra között, illetve pénteken 8 és 12 között nyújthatnak be óvást abban a vizsgaközpontban, ahová a diák tartozik, vagy elektronikus formában is el lehet küldeni az iskolában megadott címre.

Az országos értékelővizsga átlaga a 80 százalékát adja az úgynevezett felvételi jegynek, a fennmaradó 20 százalékot az 5–8. osztály tanulmányi átlaga teszi ki.

Asztalos Ágnes

: an accessible web community