Névdekorációk nem csak gyermeknek

Fotó: Balázs Evelin archívumából

Szerelemhobbi, amely mindig többre ösztönöz

Nevek kedvenc mesefigurákkal, hősökkel, sport- és hobbitevékenységekkel, illetve számok, akár szülinapi dekorációnak, gondos tervezéssel és egyedi kivitelezéssel – ez jellemzi Balázs Evelin munkáit. A háromgyermekes farkaslaki édesanya közel két éve foglalkozik névdekorációk készítésével, számos szemet gyönyörködtető munka került ki a kezei közül az elmúlt időszakban.

Balázs Evelin háromgyermekes farkaslaki édesanya, aki közel két éve foglalkozik névdekorációk készítésével. Kislánya születése előtt fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy belevágjon ebbe a tevékenységbe.

– Szerettem volna névdekorációt a születendő gyermekemnek is, hiszen a két nagyobbnak már volt, viszont sehol nem találtam olyant, amilyent én megálmodtam. Több helyen érdeklődtem, de senki nem vállalta. Ekkor kezdtem keresgélni, hogy hol is találnék, honnan rendelhetnék hungarocell betűket. Találtam is egy helyen, de nagyon sokba került a postaköltség. Végül megrendeltem, és én díszítettem fel úgy, ahogy megálmodtam – idézte fel a kezdeteket Evelin.

Mint mondta, férje biztatta, hogy vágjon bele, hiszen mindig is közel állt hozzá a kézművesség, saját bevallása szerint mindig szeretett valamit készíteni, alkotni, kiélni kreativitását. Férjétől ajándékba kapott egy kézi hungarocell vágót, kezdetben annak segítségével vágta ki az előre megtervezett betűket.

– Keresztfiamnak készítettem el a nevét, meg pár ismerősnek ajándékba, aztán kezdtek mások is érdeklődni, hogy nem készítenék-e nekik is, így kezdődött szép lassan minden – mondta.

Aprólékos és időigényes

A betűk, számok alapja hungarocell, amelyre dekorgumi kerül, erre pedig, gondos tervezést követően, a díszítés. Evelin mostanra már nem kézi vágót, hanem gépit használ, amelyet férje készített számára. Általában a színt és a díszítést is megadják a megrendelők, de van, aki teljesen rábízza és szabad kezet ad az alkotónak, csupán azt mondja meg, hogy fiús vagy lányos nevet szeretne.

– Ezek az igazi kihívások, ilyenkor kiélhetem a kreativitásomat, és mindig igyekszem valami újat készíteni, amilyent még sosem – tette hozzá.

A betűkre kerülő figurákat is teljes egészében maga készíti, sablonok alapján, a színeknek megfelelően ragasztja egymásra a rétegeket, ettől válnak igazán élethűvé a figurák. Nagy kézügyességet igénylő folyamat ez, amelynek része a rajzolás és a pontos vágás is, hiszen ha csak egy vonalat elront, akkor már nem passzol a ragasztásnál, és nem is adja vissza azt a hatást az a bizonyos figura.

– Az, hogy mennyi időt vesz fel egy névdekoráció elkészítése, nagyban függ attól, hogy hány betűről van szó, és hogy milyen a díszítés. Nemrég egy Disney-hercegnős dekorációt készítettem. A figurák között volt, amelyiknek az elkészítése négy órát vett igénybe, összesen pedig kilenc darabot kellett elkészítenem.

Elmondta ugyanakkor azt is, hogy az elmúlt időszakban csak 12 cm-es betűket készített, két hónappal ezelőtt kezdett el nagyobbakat, 15 cm-es darabokat gyártani, külön kérésre. A betűk mellett 20-22 cm-es nagyságú számokat is készít, ezt általában születésnapi dekorációnak rendelik, a torta mellé, illetve külön figurákat is szintén ugyanebben a nagyságban.

A számok általában 2 cm vastagságúak, így megállnak a lábukon, ilyenkor a szám mindkét felét díszíti dekorgumival, a közepét pedig szalaggal vonja be. Az általa készített dekorációk rendszerint a gyerekszobák falait, ajtóit díszítik, de számdekorációt készített már 40., 60., sőt 70. éves születésnapra is.

– Sokan, ha azt hallják, hogy név- vagy számdekoráció, csak a gyerekekre gondolnak, de ez minden korosztály számára tökéletes ajándék. A 70. éves felkérésre például hintaszéket készítettem figuraként, amelyben a bácsi üldögélt, lévén, hogy az volt az ünnepelt egyik kedvenc ülőalkalmatossága – részletezte.

Fotó: Balázs Evelin archívumából

Szerelemhobbi

Balázs Evelin elmondta, nagyon sok időt, órát tölt a névdekorációk készítésével, de mivel imádja, amit csinál, egyáltalán nem bánja. Feltöltődik, kikapcsolódik és kreativitását is kiélheti, nem utolsósorban pedig megtapasztalhatja általa az alkotás örömét. Kedvencei nincsenek, viszont nagyon szereti a kihívásokat.

– Nagy kihívás volt számomra, amikor csak annyit kértek, hogy valami gitáros, karatés dekorációt készítsek. Bár nem mondták konkrétan, hogy hány évesnek ajándékozzák, minden bizonnyal nagyobb gyereknek kérték, ha már gitározni is tud. Sokat pörgött az agyam, amíg kitaláltam, hogy milyen is legyen, de végül nagyon jól sikerült, maximálisan meg voltak elégedve vele. Ez pedig a legnagyobb öröm számomra: amikor boldogok és elégedettek a munkámmal – fogalmazott.

Mint mondta, az általa készített dekorációk abban is különböznek a másokétól, hogy nemcsak kivágja, hanem meg is rajzolja a betűket díszítő figurákat, a rétegeknek köszönhetően pedig 3D hatást ér el.

– Minden apró részletet kirajzolok, amit csak tudok, hogy az a bizonyos figura tényleg olyan legyen, amilyent a gyerek lát a tévében, amilyennek ismeri azt. Egy Bing nyuszis számdekorációm volt, amit mikor meglátott az anyuka, azt mondta, hogy pont olyan, mintha a képernyőről lépett volna ki – mondta Evelin.

Hozzátette, a nevek esetében minden egyes betűre kerül valami dekoráció, figura, ettől is egyediek az általa készített dekorok. Számos nagyszabású terve van a jövőre, amelyeket meg szeretne valósítani, illetve célja, hogy a nevek és számok mellett másfajta dekorációkat is készítsen, a legkülönfélébb alkalmakra.

– Mindig bennem van, hogy még többet, valami újat, valami mást, valami egyedit alkossak – jegyezte meg.

Munkái iránt főként Udvarhelyszékről érdeklődnek, de az ország számos részéről érkezett már rendelése. Megtudtuk, vannak, akik minden évben rendelnek számdekorációt a gyermekei szülinapjára, ez pedig igencsak pozitív visszajelzés és elismerés számára.

Fotó: Balázs Evelin archívumából

Kislánya ihlette név

Mivel a kezdést követően rendelései egyre gyarapodtak, külön oldalt hozott létre munkái számára a közösségi oldalon, ahol bárki megtekintheti alkotásait. Nagyjából abban az időben döntött az oldal létrehozása mellett, mint amikor kislányát keresztelték. A keresztelői dekorációt is maga készítette, ezért döntött úgy, hogy kislánya nevét fogja viselni az oldal is. Az érdeklődők tehát a Bori Decor név alatt tekinthetik meg Evelin munkáit.

 

Hadnagy Éva

: an accessible web community