Megszorítások

Legyen, legyen, és harmadszor is legyen! Legyen út, legyen infrastruktúra, legyen beruházás, legyen fesztivál, legyen tánc! Legyen üzemanyag és egyéni jólét! S lőn világos, volt járvány és nagy tankolás, aztán átvette a stafétát a háború, és tartja is a frontot egyelőre. Volt oltáskampány, választások és hullámok. Most elkezdődött az infláció, és jönnek a megszorítások. A legjobb, hogy mindezt értünk, emberekért teszik. A csupa humánus megoldás mellett és közepette lassan belegebedünk a magas energiaszámlákba, az adrenalintúladagoláshoz lassan nem kell más, csupán villanyszámla, gázszámla – igazából egyre megy, csak számla legyen. A vírus idején tűpontos jóslatokkal jöttek a szakemberek. Akkortájt, ha más véleménye volt bárkinek, rögtön összeesküvés-elméletek gyártójának és hívőjének bélyegezték. Piszkáljuk meg az állóvizet, amely legalább annyira zavaros, mint a Gyilkos-tó környékén kialakult ügy, melynek magam is próbálok utánajárni. (A példa csak azért, mert változást részben ott is a megszorításoktól remélnek.) A helyzet persze annál bonyolultabb a Gyilkos-tó kapcsán és a nagyvilágban is, mint ahogy az egyébként is lenni szokott.
Nekem egyetlen kérdésem: hova tovább, meddig fokozzuk? Véleményem szerint a világot érintő drasztikus áremelkedések már így is túlzottak. Mindenki árat emel, az indok pedig egyszerű, lerendezik annyival, hogy minden drágul. Mi jelenthet megoldást? Zavaros és mocskos ügy, csak az a baj vele, hogy lassan tényleg a szuperbolond, a szupergazdag, a szuperlatívuszok világát éljük. Persze, vannak megszorítások, de kinek szólnak elsősorban? Az egyre durvább pénzügyi megszorításokkal nem a szupergazdagokat sújtják, hanem a hétköznapi embereket taszítják szegénységbe, a szegénységben élőket pedig egyenesen az éhhalálba, nem beszélve a szociálisan hátrányos helyzetben élőkről.
Kezdem azt hinni, hogy lassan tényleg igazi rendszerváltás küszöbén állunk. Míg a könnyű idők gyenge embereket szültek, most nehéz időkben mihez kezdünk? A megszorítások léteznek, és mintha egész idő alatt tesztelnének bennünket, vajon meddig mehetnek el, mennyi az, amit elviselünk. De tényleg, vajon meddig mehetnek el? Meddig játszadozhatnak velünk? Érdekek vannak és voltak, de kinek az érdekei érvényesülnek?

Vlaicu Lajos

: an accessible web community