Megszorítások

Megvitatták a költségvetést. Közzétették a dokumentumokat Fotó: Adorján Zsófia

Hargita Megye Tanácsa konzultációt tartott az idei költségvetés témájában. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke részletesen bemutatta a megye költségvetésének gyenge pontjait, valamint alakulását megszavazása óta.

Az előző évek gyakorlatához hasonlóan, idén is módosítják az első félév lejártával Hargita Megye Tanácsának költségvetését. Ebben az évben közel 100 millió eurós költségvetéssel számoltunk, erre szőttük fel elképzeléseinket – hangzott el a konzultáción. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kezdetben kifejtette, Hargita Megye Tanácsának weboldalán mindenféle jelentés, határozattervezet, tanácsülés megtalálható dokumentált formában a költségvetéssel kapcsolatban.
– A múlt év novemberében fogtunk hozzá megtervezni az idei költségvetést. Az Anghel Saligny program egy fontos részét képezte a költségvetésünknek, jogszabály, hogy minden megyei tanács 140 milliót kap belőle utakra. A költségvetési politikánk úgy szólt, hogy a meglévő munkálatokra koncentrálunk. Az útépítési munkálatok általában az első évben kevesebb költséggel járnak, majd a későbbiekben ez növekedik – vázolta fel az elnök.
Hozzátette: a költségvetés meg­szavazásakor számításba vették azt a lehetőséget is, hogyha az Anghel Saligny programból nem érkezik a megígért összeg, a félévhez érkezve módosításokra van szükség.
Borboly Csaba beszámolt arról, hogy a megye hitelkerete 50 millió, ebből 33 milliót hívtak le eddig.
Az elindított munkálati szerződéseket nem érdemes felbontani, annak érdekében, hogy pótoljuk, javítsuk a pénzügyi hiányosságokat. A jogászaink jelentésben mutatták be, hogyha egyoldalúan bontunk fel, akkor az elkövetkezendő három évben új szerződést nem köthetünk – fogalmazott.
– Kiküldtem leveleket tanácsosainknak, kivitelező cégeknek, amiben arra kértem a cégeket, vegyék figyelembe, hogy az Anghel Salignyből várt összegek nem abban a formában érkeztek, ahogy számítottunk rá, próbáljanak alkalmazkodni a kialakult helyzethez. Segítsenek abban, hogy senki se sérüljön. Küldjék el azt az összeget, amiből ki tudják húzni, anélkül, hogy sérülne a beruházás, amíg sikerül pénzeket lehívni – számolt be.
Borboly Csaba a továbbiakban megmutatta a leveleket és válaszokat. Mint kiderült, a cégekkel próbálnak megegyezni, mivel az általuk kért összeg meghaladja az erre szánt összeget.
– Ha nem születik egyezség, jogi úton előbb-utóbb kikényszerítik az összeget, ezért is fontos a megegyezés. Készítettünk egy olyan költségvetési módosítási tervet, ami tartalmaz több csökkentést is. Nem vagyok benne biztos, hogy a korábbi évekhez hasonlóan a kormány menet közben finanszírozná a szociális ellátó rendszerünket, látván a szomszédban dúló háborút és gazdasági válságot – vélekedett.
A közvitára bocsátott jóváhagyási előterjesztés megtalálható Hargita Megye Tanácsának honlapján, ebben részletesen beszámolnak a csökkentésekről, megszorításokról, ami a tanintézményeket, tandíjakat, programokat, szociális rendszert is fogja érinteni. Az elnök továbbá kifejtette, hogy szükség van ezekre a csökkentésekre, ahhoz, hogy a második félévben felelős döntéseket tudjanak hozni, feltéve, hogy sikerül a cégekkel megegyezni.

Adorján Zsófia

: an accessible web community