Meghosszabbított határidő

Megmérettetnek a székelyföldi mézek. Versenyhelyzet Fotó: Domján Levente

Az év legkíválóbb mézét keresik az első Nektária Székelyföldi Mézversenyen. A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete által szervezett versenyre meghosszabbították a jelentkezési határidőt, augusztus 31-ig várják a jelentkezőket a szervezők.

A Nektária Székelyföldi Mézversenyre kizárólag természetes eredetű, székelyföldi méhészetek által termelt mézekkel lehet nevezni augusztus 31-ig, a mintákat pedig személyesen vagy postai úton lehet eljuttatni a következő egyesületek bármelyikéhez: Erdélyi Méhész-, Nyárádvölgyi Méhész-, Kis-Küküllőmenti Méhész-, Udvarhelyszéki Örvösi Pál Zoltán, Hargita Megyei, Gyergyószéki, Kovászna Megyei, valamint a Bioméz egyesülethez. A benevezéshez mintánként és fajtánként 3 db 0,5 kilogramm méz szükséges, eredeti címkézett csomagolásban, amelyből egy az érzékszervi zsűrizésre, egy a csúcszsűrizésre, egy pedig ellenmintaként lesz szükséges. A nevezési díj egy kilogramm méz fajtánként, ezt legkésőbb a versenyre előkészített minták leadásakor kell átadni. Ezek a mézek szolgálnak majd alapul a minták népszerűsítéséhez.
Az érzékszervi bírálat kategóriák szerint történik majd különböző fajtaméz-kategóriákban: akác-, repce-, napraforgó-, hárs-, virág- és egyéb fajtamézek, mézkészítmények. A szakmai bírálat nyilvános esemény lesz, amely szintén Székelyudvarhelyen lesz, szeptember 23-án, a csúcszsűrizés pedig másnap, szeptember 24-én. A zsűrizés alatt mézvásárt tartanak.

Szilágyi Dalma-Orsolya

: an accessible web community