Még egy napig látogatható a miniatűrkiállítás

Apró házak és tárgyak közt barangolhatnak a kiállítás iránt érdeklődők. Fotó: Demeter Adél-Hajnalka

Játékos, babaház szerű világba csöppenek a Mini Erdély Parkba látogató turisták a hétvége során. Hiánypotló ötlet: megszervezték az ország első miniatűrkiállítását Szejkefürdőn.  A parkba befizetendő jeggyel most egy különleges miniatűrkiállítást is megtekinthetnek az arra járók: aprócska szobákat, alakokat  és tárgyakat láthatnak – a hétköznapokból merített minták tökéletes változataiként.

Székelyudvarhely ad otthont a hétvégén zajló első romániai miniatűrvásárnak – hol máshol mint Erdély lekicsinyített erődei és templomai között.  A kiállított több száz alkotás közül néhányat haza is vihetnek az érdeklődők, a szejkefürdői Mini Erdély Park szuvenírboltjában megtekinthetőek, de meg is vásárolhatóak az aprócska, de élethű szobák, kávézók. Szokás szerint pénteken és szombaton is rengeteg turista fordult meg a Mini Parkban, látszólag sokak érdeklődését felkeltette az Ili S. Miniatures kiállítás.

A vasárnapi zárónap után a makettek nagyobb részét új helszínre szállítják, de Ileana Sădean, a kiállítás szervezője a Székelyföldre látogató turistáknak is hagy csemegéznivalót, a későbbiekbek a park vonzáskörét szolgálják a helyszínen maradt alkotások.

Az ágy mellett papucs, az asztalon felvágott gyümölcs – a kis méretű tárgyak óriási precizitásról árulkodnak. Az Ili’s coffe-t ábrázoló alkotáson még az apró asztalka csempézett oldala sincs elfuserálva, minden lekicsinyített  tárgy tökéletes képe a mindennapi eszközöknek. A rendezvény szervezője kiemelte, nagy öröm, hogy országon belül is van érdeklődés a minialkotások iránt, jövő héten már új helyszínen, külföldön van igény a kis szobabelsők, bútorok, evőeszközök megtekintésére.

A többnyire román nyelvű turistáktól próbáltunk érdeklődni, ők úgy vélték, jó ötlet, egy jó helyszínen az ország első vására, hiszen aki amúgy is eljön a hétvégén a Mini Parkba, örömmel nézi meg a kiállítást is,  egyértelműen ritkán lehet találkozni hasonló élménnyel. Pénteken a megnyiróra, szombaton kerekasztalbeszélgetésekre került sor, vasárnap pedig műhelyekkel várják az érdeklődőket.

Demeter Adél-Hajnalka

: an accessible web community