Madárgyűrűzés gyerekekkel

A madarakkal ismerkednek a gyerekek. Rendhagyó biológiaóra | Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

Több mint négyszáz kisdiák ismerkedik a madarakkal a napokban Gyilkostón. Madárgyűrűzésen vesznek részt, naponta több osztály is érkezik az üdülőtelepre tanáraik kíséretében.

Érdeklődéssel figyelik a gyerekek a madarak gyűrűzését, több madárfajjal is megismerkedhetnek így, meg is simogathatják a befogott példányokat. Ez már a negyedik madárgyűrűző tábor a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park és testvérintézménye, a Duna–Ipoly Nemzeti Park közös szervezésében, több mint 400 gyerek jön, hogy megismerjék a madarak életmódját, vándorlási útvonalaikat. A helyi madárállomány felmérésének folyamatába, környezetvédelmi nevelés céljából a balánbányai, a csíkszentdomokosi, almásmezői, gyergyószárhegyi, valamint gyergyószentmiklósi iskolák tanulóit vonták be. Megnézték, hogy hol és hogyan fogják be hálóval a madarakat, majd a gyűrűzés módját is bemutatták nekik.

Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

– A madarak számára szinte láthatatlan, vékony anyagú hálókat helyezünk el többnyire bokros területeken a befogáshoz. Ha egy bizonyos fajt akarunk befogni, akkor annak élőhelyére helyezzük ki ezeket. Ebbe kicsit belegabalyodnak, de nem sérülnek meg – részletezte a befogás körülményeit Berecz Tibor, a Duna–Ipoly Nemzeti Park környezeti nevelője.
Mint elmondta, és a gyerekeknek meg is mutatta, egy-egy alumíniumból készült jelölőgyűrűt kapnak a befogott madarak, ezen egyedi azonosító kód szerepel. Ez alapján azonosítható az egyed, megtudható, hogy melyik országban, mikor, hol gyűrűzték, milyen állapotban, milyen méretekkel fogták be.

Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

Az idei program első napján, a megfelelő, szélcsendes időjárásnak köszönhetően, 40 madarat fogtak be, és mintegy 11 fajt azonosítottak. 2018-tól számolva összesen 1023, 36 különböző fajtához tartozó madarat gyűrűztek meg.
– Itt olyan madárfajokat is megfigyelhetünk, amelyek Magyarországon nem élnek, vízirigót, búbos cinegét, néhány bagolyfajt. „Irigyelnek” is érte az anyaországi kollégák – mondta Hegyi Barna, a Békás-szoros–Nagyhagymás Nem­zeti Park igazgatója.
Akárcsak a korábbi években, ezúttal is a program lebonyolítását a Polgár-Társ Alapítvány és a MOL Románia támogatta.

Barabás-Pál Hajnalka

: an accessible web community