Lelki feltöltődés Szejkefürdőn

Találkozás Istennel és emberrel. Idén is várják a híveket Fotó: Hadnagy Éva/archív

,,A rád bízott drága kincseket őrizd meg.” (1Tim,1,14) Ezt a bibliai idézetet választották a szervezők idén a XXIII. Szejkefürdői Unitárius Találkozó mottójának. Az előkészületek még javában folynak, augusztus 13-ára várják a híveket a nagyszabású rendezvényre.

A Szejkefürdői Unitárius Találkozó idei szervezői a Magyar Unitárius Egyház Főhatósági Hivatala, a Háromszék-felsőfehéri Unitárius Egyházkör, illetve a székelyudvarhelyi 1. és 2. számú unitárius egyházközségek. Székely Kinga Réka hitéleti és missziói előadó-tanácsos elmondta, közel egy évtizede vette át a szervezést az egyház Főhatósága, hogy ezáltal nagyobb lendületet adjanak a rendezvénynek. Az Egyházi Képviselő Tanács akkor úgy döntött, hogy rotációs alapon, évről évre más egyházkör kapja a társszervezői tisztséget. Idén így esett a választás a Háromszék-felsőfehéri Unitárius Egyházkörre.
– A Háromszék-felsőfehéri Unitárius Egyházkör adományozza ezúttal az úrvacsorai kenyeret és bort, ők is osztják ki, illetve ők végzik az úrvacsorai szolgálatot is. Régen, még a járvány előtt az volt a szokás, hogy elhozták a kelyheiket az egyházközségekből, ami nagyon szép és értékes is volt, ám idén erre még nincs lehetőség – ismertette a szervező. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy idén is mozgó úrvacsorára készülhetnek a hívek, egyszer használatos kis poharakból vehetik magukhoz a Krisztus vérét szimbolizáló bort. Az idei találkozó mottója: ,,A rád bízott drága kincseket őrizd meg.” (1Tim,1,14) Székely Kinga Réka elmondta, azért választották ezt a jelmondatot, mert ez illeszkedik az idei egyházi év értékek témájához.
– Az értékekbe beletartoznak a hitelvi, szellemi, lelki, tárgyi értékeink, és ez a mottó híven tükrözi az éves témát. Mindenekelőtt a hitre gondolunk, és az egyéni kiteljesedés mellett a közösségek megerősítésére – fogalmazott.
A szervező arra is rámutatott, kb. 1500 résztvevőre számítanak, tavaly 1200-an voltak jelen, de úgy véli, idén még nem sikerül elérni a világjárvány előtti létszámot. Az idei forgatókönyv is követi a hagyományos, megszokott programot, délelőtt 11 órakor kezdődik az ünnepi istentisztelet, azt megelőzően azonban a homoródalmási fúvósok és a hagyományőrző huszárok tisztelegnek Orbán Balázs székelyudvarhelyi szobránál. A rendezvény ideje alatt gyermek- és nőszövetségi sátrak is lesznek, ahol különböző tevékenységeket kínálnak a betérőknek. A lelki-kuckókba az úrvacsoraosztást követően várják a lelki gondozói beszélgetésre vágyókat.

Hadnagy Éva

: an accessible web community