Külső helyszíneken kezdődik az oktatás

Felállványozva. Amíg befejezik a munkát, máshol tanulnak a diákok Fotó: Fórika Dóra

A május óta tartó munkálatok miatt felfüggesztették a borszéki Zim­met­hausen Iskolaközpont épületében az oktatást: a diákok a 2022–23-as tanévet külső helyszíneken kezdik.

A Zimmethausen Iskolaközpont előkészítő és elemi osztályos diákjai már tavasszal átköltöztek a borszéki kultúrotthonba és az óvoda épületébe a felújítások miatt. Ezeken a helyszíneken tantermeket alakítottak ki az osztályok számára, amelyeket felszereltek didaktikai eszközökkel, padokkal, táblákkal, illetve bevezették az internetet, hogy optimalizálják az oktatást – tájékoztatott Ferenczy József, az iskola igazgatója.
Az iskola többi diákja, 5. osztályos kortól 12. osztályos korig az új tanévtől a 49-es Dorka villában kezdi a tanévet. Az ingatlant korábban teljesen felújították, így alkalmas a diákok ideiglenes befogadására. Az iskola igazgatója szerint a villában remélhetőleg csak egy hónapig fognak tartózkodni, ezt követően átköltöznének egy ideiglenes iskolaépületbe a városi sportcsarnok mellé, ameddig teljesen fel nem újítják az iskola épületét. Az ideiglenes iskolaépület létrehozására már rendelkeznek építkezési engedéllyel, a munkálatok folyamatban vannak. A szendvicspanelekből álló épületet a hideg hónapokban elektromos panelekkel fogják fűteni. Az épület mellett kisbüfét is kialakítanak, hogy a gyerekek tízórait vásárolhassanak maguknak. A tervek szerint az iskola titkárságát is áthelyezik ide, ami jelenleg az óvoda épületében működik.

Járatok a diákoknak

Autóbuszt biztosítanak a diákok számára, mivel a Dorka villa és a később megépülő ideiglenes iskola épülete is a város központjától távol található. Az iskola rendelkezik saját autóbusszal és autóbuszsofőrrel, illetve az önkormányzat kisbuszával is tudnak majd utazni a diákok. Ferenczy József meglátása szerint nem biztonságos, hogy gyalog közlekedjenek a diákok, ezért fontosnak tartja, hogy a gyerekek szállítását megoldják.
Az igazgató elmondása szerint a fennálló helyzetre vegyesen reagáltak a szülők. Vannak, akik szkeptikusak, mert nehéz megoldani a költözést és logisztikát, de sokan vannak, akik örülnek is a felújításoknak, hiszen már nagy szükség volt az épület teljes ráncba szedésére.

Megújulás kívül-belül

A beruházást, amely magába fog­lal­ja az iskola épületének tel­jes­ kö­rű felújítását, a Regionális Operatív Programtól elnyert támogatásból finanszírozzák. Jelenleg a Zimmethausen Iskolaközpont épületének utcára néző felét már leszigetelték és glettelték, továbbá kicserélték az ablakokat, és elkezdték egy új mellékhelyiség kialakítását is. Megújul a fal- és padlóburkolat, kicserélik a villany- és fűtéshálózatot. Az osztálytermeket LED-es lámpatestekkel szerelik fel, két új, 200 kW-os kazánt is működésbe helyeznek. A beruházás során teljesen új bútorzatot és felszerelést is kap a tanintézmény. Felújítják az udvart is, ennek során egy 26 méter hosszú és 16 méter széles sportpályát alakítanak ki, illetve teljesen új játszóteret is építenek, és persze a zöldövezet kialakítása sem maradhat el.
Figyelnek a mozgássérültekre is: korszerűsítik a mozgássérültek számára fenntartott mosdókat, illetve a lépcsők mellé felszerelnek egy korlátra ráerősített széket, ami liftként fog működni.
Fontos része a beruházásnak, hogy kártyás beléptető rendszert építenek ki mind az oktatók, mind a diákok részére, így növelve az intézmény biztonságát. Az épület tetőszerkezetét is kicserélik, ezzel párhuzamosan az épület jobb szárnyát egy újabb emelettel bővítik. Az új térben egy 150 férőhelyes multifunkcionális dísztermet alakítanak, megfelelő teret biztosítva a különböző előadásoknak, találkozóknak, megbeszéléseknek, gyűléseknek.

Fórika Dóra

: an accessible web community